В дух на свръхактивността си напоследък Софийската градска прокуратура изпрати данни какво прави и с бившия зам.-министър Александър Манолев.

Това е второто лице от прословутия списък с 19 души, който Кирил Петков отнесе във Върховна касационна прокуратура. Другият, за когото прокуратурата интензивно осветлява всяка своя стъпка, е Васил Божков, като не се съобщава другите 17 кои са или какви процесуално-следствени действия има спрямо тях.

Или излизат витиевати съобщения без имена...

Що се касае до Манолев, от държавното обвинение напомнят, че той бе един от публично обявените санкционирани българи по закона "Магнитски" на САЩ (въпреки че често се споменяват само Пеевски, Божков и Илко Желязков, б.р.).

От прокуратурата става ясно, че от материалите срещу него по "класическия" член за злоупотреби с евросредства - чл. 248а от НК (за измама с "къща за гости" - дело, което мъчително се опитва да върви в Благоевград, б.р.) са отделени други - за данъчно престъпление.

Възложени са общо 4 данъчни ревизии - както на бившия политик, така и на свързани с него физически лица и на юридическите лица, в които има участие.

"Приложени са материали, постъпили от САЩ. Разпитани са и свидетели, които предоставят информация относно факти и обстоятелства по случая. 

Предстои анализ на събраните материали и извършване на преценка от страна на екипа от СГП за наличието на достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане към наказателна отговорност на конкретно лице", пишат от прокуратурата.

Ето и цялото съобщение:

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 25 март 2022 г.

Във връзка с постъпили материали, изпратени от Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързани с лицето А. М., санкционирано от службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ и Държавния департамент на САЩ, и събрани след извършена от ВКП проверка по сигнал на министър-председателя г-н Кирил Петков, Софийска градска прокуратура (СГП) уведомява следното: 

На 14.01.2020 г. в СГП са постъпили отделени материали от водено досъдебно производство в ОП-Благоевград по чл. 248а от НК, изпратени по компетентност на СГП с оглед данни за данъчно престъпление. След извършена лична проверка по чл. 145 от ЗСВ от наблюдаващия прокурор в СГП на 07.07.2021 г. СГП е образувала досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 255, ал. 1, т. 2 и т. 6 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Предмет на разследването са укрити и избегнати данъчни задължения от А. М., свързани с него лица и юридически лица, в които същият е имал собственост. 

За установяване на обстоятелствата по случая са били възложени с прокурорско постановление общо четири данъчни ревизии на физическото лице А. М., на свързаните с него физически лица и на юридическите лица, в които А. М. има участие. Материалите от ревизиите са постъпили и са приобщени по досъдебното производство. Назначени са две съдебни счетоводно-икономически експертизи, които са изготвени и са предоставили анализ на движението на паричните потоци и евентуалните данъчни задължения. Назначени и изготвени са и графическа експертиза, както и тройна графическа експертиза, които са установили авторството на почерка и подписите в приобщените по делото документи. Приложени са материали, постъпили от САЩ. Разпитани са и свидетели, които предоставят информация относно факти и обстоятелства по случая. 

Предстои анализ на събраните материали и извършване на преценка от страна на екипа от СГП за наличието на достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане към наказателна отговорност на конкретно лице за извършването на конкретно престъпление. 

За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана.