След като вчера станахме свидетели на престрелки между бившето вече редовно правителство и служебното такова на Румен Радев за това саботират ли хората на президента интерконектора с Гърция, днес правосъдният министър Крум Зарков внесе малко повече яснота по казуса. Става въпрос за две сбъркани имена.

Обвиненията

"С протоколно решение на новия министър на енергетиката от 03.08.2022 г., наше решение от 22.07.2022 г. е отменено в частта "одобряване на избора на Надзорен съвет на АйСиДжиБи". Така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор. Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан", отправи обвинение вчера експремиерът Кирил Петков.

"Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването. Отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения. Предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството", отвърна служебният енергиен министър Росен Христов.

А всъщност

Днес Зарков, който като министър на правосъдието е принципал на Агенцията по вписванията, заяви, че се е запознал със случая и категорично отрече да е имало преднамереност от страна на агенцията. Последното бе по повод обвиненията, гарнирани и с протести снощи под прозорците на Румен Радев за това, че служебният кабинет саботира диверсификацията в опит да върне руското газово влияние у нас.

"Подадените документи правят вписването невъзможно - има двама "Георгиус" на различни позиции. На едни места е изписано "Георгиус", на други "Джордж", което е сериозна грешка", разясни Зарков в интервю за bTV.

Така че АП не е имала какво друго да направи освен да откаже вписването докато заявителят не внесе оправени документи.

Шенген е една от темите при които може да се направи сериозен пробив и без работещ парламент. Сега е моментът,  заяви още служебният министър на правосъдието в коментар за целите, които си е поставил във ведомството. По думите му е поел МП от Надежда Йорданова в добро състояние и сега основната работа ще е по изготвянето на онзи пакет от закони, нужни за усвояването на средствата по плана за възстановяване, за които на 47-ото Народно събрание не му остана време да приеме. Сред тях и механизмът за търсене на отговорност на главния прокурор, важен и за приемането ни в Шенген. 

По думите на новия министър в края на септември у нас пристига поредната техническа мисия. "За добро или за лошо специалистите са дълбоко запознати със състоянието ни, ще следят и посланията на политическите сили в кампанията, но когато представим достатъчно на брой законопроекти, имаме шанса не да пляснат с ръце, но да се поставим в достатъчно добра светлина", смята Зарков.

Очаквайте подробности