Русия призна днес смъртта на 1351 свои войници от началото на военната си офанзива в Украйна преди месец, обвинявайки западните страни за  "грешката" да доставят оръжия на Киев, предаде Франс прес.

Според НАТО убитите руски военни в Украйна досега са между 7000 и 15 000. 

Досега руското министерство на отбраната е обявявало само веднъж, на 2 март т.г., официално загубите в жива сила (498) - в самото начало на "специалната военна операция". 

От началото на интервенцията в Украйна на 24 февруари „1351 войници са убити и 3825 са ранени“, каза днес заместник-началникът на руския Генерален щаб Сергей Рудской по време на брифинг за медиите.

Рудской също така нарече доставката на оръжия за Киев от западните страни "голяма грешка“.

„Това удължава конфликта, увеличава броя на жертвите и няма да окаже влияние върху резултата от операцията“, каза той.

Той добави, че Русия ще „отговори съответно“, ако НАТО въведе зона, забранена за полети над Украйна, за което Киев призовава безуспешно от няколко седмици.

Русия е приела 419 736 бежанци от Източна Украйна от началото на операцията, каза на същата среща Михаил Мизинцев, директор на Центъра за управление на националната отбрана на Русия.

"Руската армия ще продължи да извършва тази специална военна операция, докато не бъдат постигнати всички цели", каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Украинските сили са убили в битка руски генерал в Южна Украйна, каза съветникът на украинското президентство Алексий Арестович.

„Нашите войски (...) убиха командира на 49-та армия от Южния окръг на Русия генерал Яков Резанцев при бомбардировка на летище Чернобаевка, разположено в Херсонска област", заяви Арестович във видеообръщение .

Русия досега е потвърдила смъртта в Украйна на генерал Андрей Суховецки, заместник-командир на 41-ва армия, след служба в Сирия през 2018-19 г.

Но друг руски генерал, Виталий Герасимов, също е загинал в битка, според украинските власти.

„Днес беше убит друг генерал с две звезди от руска страна, вторият за 12 дни“, каза пенсионираният американски генерал Марк Хъртлинг пред Си Ен Ен на 8 март, отбелязвайки, че руската армия извършва „повтарящи се грешки“ и „съобщения чрез некриптирани средства“ .

Появиха се слухове за убити и други руски офицери, докато руската офанзива според наблюдателите е много по-малко ефективна, отколкото първоначално се очакваше от Москва.

Всички анализатори, консултирани от АФП, са се обединили в констатациите си за удивителната неподготвеност на руската армия преди офанзивата.

Александър Гринберг, анализатор от Йерусалимския институт за сигурност и стратегия (JISS), отбелязва, че макар условията на смъртта на Герасимов да остават неизвестни, Суховецки очевидно е бил убит от снайперист.

„Той беше убит два дни след началото на операцията, защото никой никога не е мислил за война“ в Русия, обясни той пред AФП.

„Те смятаха, че ще бъде операция от полицейски тип за поставяне на правителство, лоялно на Москва, на мястото на Зеленски“, добави той. „Невъзможно е офицер от този ранг да бъде толкова близо до битката".

Ели Тененбаум, изследовател във Френския институт за международни отношения (IFRI), смята, че присъствието на територията на офицери от това ниво свидетелства за факта, че Москва „моли генералите да бъдат начело на войските си и да поемат рискове ” за компенсиране на тежкото морално състояние на войските.