Прокремълски вестник публикува снощи данни за истинския брой на руските загуби в жива сила след 25 дни война в Украйна (близо 10 000), но скоро след това ги свали от страницата си в интернет,обяснявайки, че публикацията е следствие от хакване.

"Комсомолская правда" цитира руското министерство на отбраната, че войските на Руската федерация са дали 9 861 убити и 16 153 ранени в Украйна. Досега министерството беше съобщило само веднъж в началото на войната брой на жертвите - 498.

По-късно вестникът свали информацията и съобщи следното:

"На 21 март на сайта на "Комсомолская правда" беше разбит достъпът до админстраторския интерфейс и беше направено вмъкване на фейк в публикация за ситуацията около спецоперацията в Украйна".

Според Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна досега руските загуби в жива сила са 14 700 души (убити и ранени), а материалните загуби на руските войски включват 498 танка, 1 535 бронирани бойни машини, 240 артилерийски системи,97 самолета, 121 вертолета. Няма независимо потвърждение на тези данни.

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че смята, че руският лидер Владимир Путин "е притиснат до стената" в Украйна и че това увеличава опасността той да използва химическо или биологическо оръжие, съобщиха световните медии.

Байдън каза, че използването на хиперзвукови ракети от страна на Русия е знак за отчаяние, предаде Блумбърг.

Белият дом предупреди и че Русия може също да прибегне до кибератаки срещу САЩ в отговор на съкрушителните западни санкции.

В поредното си видеоизявление украинският президент Володимир Зеленски каза, че въоръжените сили на страната му са забавили противниковото настъпление.

Украинските военни обаче отбелязаха, че Русия е увеличила "авиационното си присъствие в украинското въздушно пространство през последните 24 часа.

Дим се вие над киевското предградие Ирпин след поредните ожесточени сражения в района. Кадърът е предоставен от американската фирма за спътникови изображения "Максар текнолоджис". Снимка АП / БТА

 

Зеленски за пореден път призова за среща с Путин, посочвайки, че не е възможно да бъден договорен край на войната, ако те не се срещнат, предаде Би Би Си.

Украйна трябва да проведе референдум по условията на каквото и да е мирно споразумение с Русия, каза още Зеленски, цитиран от Блумбърг.

Агенцията отбеляза, че войната е прогонила 10 милиона души, почти четвърт от украинското население, от домовете им по данни на ООН. Близо 3,4 милиона души са избягали от Украйна в други страни, съобщи световната организация.

Европейските лидери обсъждат евентуална забрана за купуване на руски петрол, но дават да се разбере, че е малко вероятно тя да бъде приета тази седмица заради разделения в съюза, предаде още Блумбърг.

Междувременно цивилни, поели риска да избягат сами от обсадения азовски пристанищен град Мариупол, разказаха пред АП за улични сражения в него, непогребани мъртъвци по улиците и непрекъснати руски бомбардировки.

Украинската армия, цитирана от АП, каза по-рано днес, че е отблъснала руските войски от стратегически важно предградие на Киев след ожесточени сражения. Възвърнатата територия позволява на украинските сили да контролират ключова магистрала на запад и да не позволят на руските войски да обградят Киев от северозапад, посочи агенцията.