Телевизионният канал "Ал Хадас" (Al Hadas), част от концерна "Ал Арабия" (Al-Arabiya) (най-голямата арабоезична телевизионна компания в света), съобщи днес, че руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" твърди, че преговаря с шиитската въоръжена групировка Хизбула за изпращане на бойци в Украйна, пише руският опозиционен в. "Новая газета".

Според "Ал-Хадас" се предполага, че Вагнер е била представлявана на тези преговори от някой си Александър Кузнецов. От страната на Хизбула говори старшият член на отдела за сигурност Наджи Хасан ал Шартуни (наричан Хадж Абу Али).

Твърди се, че срещата се е състояла преди няколко дни, страните са се договорили Хизбула да изпрати 800 свои бойци в Украйна срещу месечна заплата от $1500 за всеки от тях.

Както Ал-Хадас също съобщава, като бонус към това решение Хизбула и непряко чрез нея Иран може да получи преференции в големи сделки.

Малко след срещата на Кузнецов с Хадж Абу Али, Хизбула е открила офис за набиране и мобилизация в град Кусейр, провинция Хомс в Сирия. Той е под прякото ръководство на офицера от военното разузнаване на Хизбула Асаад Хамие (позивна Хадж Хади). В сирийските градове Алепо, Ябруд и Сайида-Зейнаб вече са открити три допълнителни офиса за мобилизиране на екстремистите на Хизбула, разположени в Сирия. Четвърти офис е бил открит в съседен Ливан, в южното предградие на Бейрут, контролирано от Хизбула.

Първият етап от изпращането на бойци в Украйна е планиран, според местните медии, за вторник, 29 март. Твърди се, че 200 от тях ще бъдат прехвърлени от Дамаск във военна авиобаза в Гомелска област в Беларус.

Бойци за участие в украинската спецоперация се набират измежду закалените в битки батальони "Ал-Абас" и "Ал-Радуан".

"Ал-Хадас" също е предал на "Новая газета" образци от специални формуляри, които са попълвали наемниците. В тях с е посочват името, датата на раждане, военната подготовка и боен опит на боеца, който се е записал да се бие в Украйна. В един от формулярите дори се вижда партийната книжка на член на Хизбула.

 

В момента армията на Хизбула има около 100 хиляди непрекъснато воюващи бойци. В много страни по света е призната за терористична организация.

Още от самото си формиране през 1982 г. Хизбула се декларира като въоръжена политическа сила, готова да си проправя път с оръжие. Децата на всички членове на Хизбула на възраст от 17 години, момичета и момчета, се изпращат във военни учебни лагери за основна военна подготовка. След това отличените преминават по-напреднали курсове по експлозиви, партизанска война и обучение за оцеляване. Всеки боец, завършил пълния курс, се изпраща на фронтовата линия: в Южен Ливан, Ирак, Йемен. През последните 11 години бойците на Хизбула усъвършенстваха уменията си в гражданската война на Сирия - в градски операции, както и в саботажите.

Новината за изпращането на бойци в Украйна, съобщена от "Ал Хадас", е в рязък контраст с това, което генералният секретар на Хизбула Хасан Насрала каза в телевизионно обръщение миналата седмица. Тогава той настоя, че Хизбула категорично отрича всякаква възможност за собствено участие в събитията в Украйна.

Хизбула обаче и преди е отричала участието на свои членове във военни действия в чужди държави - в Сирия, Босна, Палестина, Йемен и Ирак по-късно го е признавала.

Но този път обстоятелствата са други и залогът е по-висок, отбелязва "Новая газета". В Близкия изток новината се чете така: Хизбула, с подкрепата на своите ирански спонсори, изпраща войски срещу президент с еврейски корени, който е открито подкрепян от Израел .