"Газпром" не е просто търговец или доставчик, той е геополитическо оръжие на Русия, която е в тежка конфронтация не просто с Украйна, а и с ЕС и НАТО, а и с целия международен ред, на който се крепи нашия начин на живот."

Това заяви днес пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Неговата формация и "Продължаваме промяната" са на практика единствените две партии в България, които са категорични, че страната ни не трябва да подновява предговорите с "Газпром" за доставка на газ, след като руската компания еднолично реши да прекрати доставките на 27 април тази година. ГЕРБ в лицето на лидера си Бойко Борисов също защитава тази теза, но неговите депутатите в отминалия вече 47-и парламент говореха друго. 

Днес Христо Иванов обясни, че за него и неговата партия геополитическата цена от ново обвързване с "Газпром" е големият проблем в момента. 

"Първата задача, която Румен Радев постави на служебния кабинет, беше да не допуска въвличането на България във войната. Тази фраза прикрива политиката на фиктивен неутралитет спрямо Русия", продължи Иванов. 

Припомняме, че президентът Радев отдавна "се притеснява", че помагайки на Украйна, България може да влезе във война с Русия. И до днес не е ясно на каква почва стъпват тези притеснение, имайки предвид, че цяла Европа дава оръжие на Киев, но все още - пет месеца по-късно - нито една държава не е влязла във войната. 

Съпредседателят на "Демократична България" потвърди и желанието на партията да влезе в коалиция с "Продължаваме промяната" за предстоящите избори. 

"Затова предлагаме коалиция на колегите от "Продължаваме промяната", защото условията, при които беше формирана четиричленната коалиция в миналия парламент преди войната, се промениха. И тази промяна не е нещо, което можем да игнорираме."

До момента от ПП не са заявили дали ще приемат офертата. 

ГЕРБ: Прекратиха доставките от "Газпром", за да купуват руски газ от посредници

Въпреки категоричното мнение на лидера на ГЕРБ, че България не трябва да продължава да работи с "Газпром" за доставките на природен газ до страната ни, видни лица на партията очевидно не смятат така. Макар и да не го споменават направо. 

Днес бившата министърка Теменужка Петкова обяви пред бТВ, че правителството "Петков" било прекратило доставките от "Газпром", за да купува отново руски газ, но чрез посредници.

Това е най-малкото неточно твърдение, защото доставките бяха прекратени от "Газпром", след като България отказа да изпълни ултиматума за промяна на договора в частта му за начина на плащане. Освен това т.нар. от ГЕРБ "посредници" са търговци - съществен елемент от пазара на газ в целия свят. Що се отнася до руския газ - страната ни никога не е отказвала да го получава, отказа да работи с една единствена търговска компания - "Газпром експорт". 

"Булгаргаз" трябваше да избере алтернативни доставчици за втечнен природен газ веднага след спряното подаване от "Газпром". В рамките на нашето управление е изградена цялата инфраструктура. Те избраха посредниците. Превъзложиха на тях своите функции и се стигна до кризисна ситуация", обясни Петкова. 

Не стана ясно обаче, защо ГЕРБ виждат проблем, защото именно това се случи след спирането на газа на "Газпром". Бяха договорени 2 танкера с втечнен газ от САЩ. Търговците няма как да бъдат избегнати на този пазар, особено когато няма дългосрочен договор, какъвто ГЕРБ не сключиха никога. Припомняме, че по времето на кабинетите "Борисов" България внасяше 90% от потреблението си именно от "Газпром". 

Петкова обясни и че работата по интерконектора с Гърция е била свършена от ГЕРБ, а кабинетът "Петков" го забавил. Не стана ясно защо 12 години ГЕРБ не го завършиха, но завършиха за година и половина руският геополитически проект "ТУрски поток". По принцип обяснението на партията е, че забавянето е заради Гърция.