Драмата с обработването на камионите на ГКПП "Капитан Андреево" продължава и днес. След като преди няколко седмици съдът възстанови правата на частната компания, оперираща фитосанитарния контрол на място, от петък насам там се намират и служители на МВР.

Днес на специален брифинг по темата, министър Иван Демерджиев обясни, че това се наложило заради натрупан транспортен трафик, особено от хладилни камиони, които не са обработвани ритмично. 

"Трябваше да се вземат мерки и да се възстанови нормална проходимост на трасето", каза той, цитиран от бТВ. 

По думите на Демерджиев пунктът вече работи нормално, но проблемът бил забелязан още в деня, в който служебното правителство встъпи в длъжност. 

"Считано от втори август се борим с проблема, той ескалира в петък, тази вечер беше решен. Има екипи на Жандармерията, за да се поддържат обществения ред, тъй като между различни групи служители на дружества, на държавната агенция възникват периодични конфликти. Не можем да си позволим те да ескалират. Трафикът се възстанови след намесата ни и преустановяването на тези конфликти и най-различни взаимодействия, които застрашаваха да ескалират", каза министърът. 

По думите му, на място е имало "много лица от частно дружество, които респектират и заплашват физически служителите на БАБХ". 

"Подадени са десетки жалби и от двете страни. Всяка от страните обвинява другата за различни противоправни действия."

Предполага се, че става дума за частна "Евролаб", която бе възстановена от съда, въпреки че предишното правителство твърдеше, че са открити куп нарушения, че не се осъщестява истински контрол и че държавата губи огромни средства. 

"Имаме сключен договор с една от фирмите, с нейната претенция, че тя може да извършва един много широк периметър от дейности, включително и товаро-разтоварни дейности. Имаше решение на ВАС, но в него имаше записани неща, които трябваше да допълним. Беше пусната заповед, която няколко дни беше обект на обсъждане, така че тя да бъде максимално правно издържана. Тази заповед вече е факт, очаквахме, че фирмата ще се съобрази с нея, но, за съжаление, едно денонощие имаше несъобразяване със заповедта, докато Жандармерията не помогна на служителите на БАБХ да поемат тези дейности. Очакваме, че ще има продължение в съдебните дейности. Съгласно тази заповед до крайното решение на въпроса товарно-разтоварните дейности ще се извършват от БАБХ", обясни директорът на БАБХ Христо Даскалов.