Руското министерство на отбраната заяви днес, че първата фаза на военната му операция в Украйна е приключила и че ще се съсредоточи върху
пълното "освобождаване" на Донбас в Източна Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това съобщение изглежда показва, че Русия може да премине към по-ограничени цели, след като се сблъска с ожесточена украинска съпротива през първия месец на войната.

Руските медии цитираха министерството на отбраната да казва, че подкрепяните от Русия сепаратисти вече контролират 93 процента от територията на Луганска област и 54 на сто от Донецка област - двете области, които заедно съставляват Донбас.

Министерството заяви, че не изключва възможността за щурм срещу украинските градове, които са блокирани, и че Русия ще реагира незабавно на всеки опит за затваряне на въздушното пространство над Украйна - нещо, което Киев поиска да бъде направено от НАТО, но Северноатлантическият пакт се противопостави.

Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари в рамките на така наречената "специална операция" за отслабване на военните способности на южната си съседка Украйна и за да изкорени хората, които Москва нарича опасни националисти.

Украинските сили оказаха твърда съпротива на инвазията и Западът наложи мащабни санкции на Русия в опит да я принуди да изтегли войските си.

Министерството на отбраната днес подчерта, че операцията ще продължи, докато руските сили не изпълнят задачите, без да дава подробности.

Руските военни са разглеждали два варианта за своята операция в Украйна: единият ограничен до Донбас, а другият на цялата територия на Украйна, съобщи министерството на отбраната.