Глобалната рейтингова агенция "Мудис" намали перспективата пред кредитния рейтинг на Италия до "негативна" от "стабилна", като това решение е факт след оставката на премиера Марио Драги, която предизвика политическа криза в страната и доведе до насрочване на извънредни парламентарни избори, съобщава БНР. 

"Рисковете за кредитния профил на Италия се натрупват напоследък поради икономическото въздействие на руската инвазия в Украйна и вътрешнополитическите събития, като и двете могат да имат съществени кредитни последици“, посочиха от "Мудис".

В същото време агенцията потвърди суверенния рейтинг на Италия на ниво "Baa3".

"Мудис" отбеляза, че по-високите разходи за финансиране и повишения риск, свързан с предизвикателствата в енергийните доставки,  могат да отслабят икономическите перспективи и да забавят растеж, което може да окаже допълнителен натиск върху фискалната сила на Италия.

Италианското министерство на икономиката постави под въпрос решението на "Мудис":

"Оставаме уверени, че изпълнението на плана за възстановяване на Италия, на политиките за рестартиране на инвестициите и осигуряване на енергийни източници ще продължи незабавно след предстоящите общи избори“, се казва в изявление на Министерството на финансите.

Преди предсрочните избори, планирани за 25 септември, Италия одобри нов пакет от помощи на стойност около 17 млрд. евро, за да помогне на фирмите и семействата да бъдат защитени от нарастващите разходи за енергия и нарастващите потребителски цени.

На този етап кредитният рейтинг на Италия, определен от друга от водещите агенции - "Стандард енд Пуърс" - остава на ниво "ВВВ" със "стабилна" перспектива (решение от 26 юли тази година), като подобна е и кредитната оценка на третата водеща агенция "Фич" (последно решение на 3-ти декември 2021 г.).

По принцип кредитният рейтинг се използва от държавни инвестиционни фондове, пенсионни фондове и други инвеститори, за да се оцени кредитоспособността на Италия, като по този начин оказва голямо влияние върху разходите по заеми на страната.