"Това, което не се движеше с добро темпо  предишния кабинет е, че не бяха приемани в парламента неща, които трябва да се случват по Плана за възстановяване. За второто, плащане , което трябва да се случи в края на годината, има само един приет закон - за насърчаване на заетостта. Има 3, които стигнаха в парламента, един мина на първо четене.  Тоест само еин закон, от общо 22,  е минал на второ четене."

Това заяви днес пред Нова служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов. Той отново отговаря за документа и за получаването на средствата от страната ни. 

Все пак, по думите му, 21 от 22 мерки по първото плащане са във финална фаза. За последния от 22-те мерки той обясни:

"Това е проект, който във версията на Плана, която изпратих през октомври миналата година, не беше вътре. Но ще се справим и с това и ще поискаме първото плащане”, поясни той. Първото плащане е в размер на 1,3 милиарда евро, които ще бъдат поискани до края на месеца. След това ЕК има срок от 2 месеца да направи разглеждане. А парите се очакват наесен."

При условия, че страната ни получи финансовия ресурс по първото плащане, а след това изпълни и условията по 22-та законопроекта - ще получи и второто плащане. то е в размер на 700 млн. евро.

Той коментира и газовата диверсификация. Пеканов бе категоричен, че Русия не е най-сигурният партньор.

"Има енергийна криза. Тя е в цяла Европа! Трябва да действаме възможно най-бързо, за да я решим"

Какво ще се случи ако няма достатъчно количества газ през зимата? Отговорът на вицепремиерът бе, че тъй като страната ни е зависима - прогнозите на икономистите са, че трябва да се подготвим “за най-лошото”.

"ипсата на достатъчно количество газ ще доведе до икономически загуби. Икономистите спорим дали последиците ще са лоши, или катастрофални"