Много от експертите, с които е говорил бившият служебен министър по разходването на европейските средства Атанас Пеканов, били на мнение, че изграждането на завод за батерии с парите от Плана за възстановяване и устойчивост е нерентабилно и че такава идея няма как да бъде най-приоритетната.

Това заяви днес пред бТВ лично Пеканов, във втората си такава изява за няколко дни по отношение на мегапроекта на настоящото правителство. 

Припомняме, че заводът за батерии ще глътне цели 10% от всички средства по плана и ще ни струва поне 1,6 млрд. лв. Макар правителството да защитава яростно идеята, почти не се намира специалист, който да не твърди, че тя е икономически изгодна и енергийно смислена. Преди няколко дни Пеканов написа пост във Фейсбук, в който обясни, че идеята му е била представяна "по множество различни канали и начини и имаше интензивни опити този проект да бъде включен в Плана на България още през юни на миналата година." Днес Пеканов потвърди, че сегашната идея е дошла директно от Министерство на финансите, управлявано от Асен Василев. 

"За съжаление, сериозни аргументи в негова полза така и не бяха представени, затова нямаше как с чиста съвест той да бъде включен в предишната версия. С екипа ми говорихме с множество експерти, както български, така и професори от университети в Щатите и Европа, дискутирах и с водещи европейски експерти от неправителствения сектор в сферата на енергетиката. В своя подход винаги съм се опитвал да държа високо равнище на академичните и технически аргументи и вземане на решения на база на тях. Силно доминиращите мнения за този проект бяха, че той е високорисков и не особено смислен от икономическа, както и от технологична гледна точка", написа бившият мининистър, като днес потвръди тезата си. 

Припомняме, че неговата идея бе за изграждане на паро-газова централа в Маришкия басейн, но в сегашната ситуация с Русия и Украйна и опитите на Европа да избяга от руския газ, тя е просто неосъществима. Пеканов обаче продължава да твърди, че идеята му вече е била приета от ЕК. 

Припомняме, че председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен пристига утре в България, за да обяви, че планът ни е одобрен. Това означава, че официално в разходите влиза и заводът за батерии.