Сто тридесет и шест деца са загинали от началото на нападението на Русия над Украйна, още не по-малко от 199 са ранени. Това съобщава пресслужбата на главния прокурор в Telegram на 26 март.

Най-много са пострадалите деца в Киевска (64), Харковска (44), Донецка (50), Черниговска (38), Николаевска (28), Луганска (25), Запорожска (17), Херсонска (20), Житомирска (15) и Сумска (14) област, а също и в Киев (16), се казва в съобщението.

Вчера в резултат на руския обстрел в Донецка област загива деветгодишно дете, още едно е ранено. На 23 и 24 март са ранени деца в Николаевска и Черниговска област. 

"От всекидневните бомбардировки и обстрелвания са повредени 570 учебни заведения, 73 от които са напълно разрушени.  Освен това, от вражеския огън са повредени повече от 40 заведения за деца, в това число лечебни заведения, школи за изкуство, спортни обекти, библиотеки.

Тези данни не са окончатени, доколкото липсва възможност да се огледат районите на активни бойни действия и на временно окупираните територии", съобщават от офиса на главния прокурор.