Руската посланичка Елеонора Митрофанова премина в нова степен на заплахи към България - вече ни показва изстрелване на руски ракети от фейсбук профила на посолството. 

"Използване на бреговия ракетен комплекс "Бастион" срещу обектите на инфраструктурата на ВСУ (Въздушните сили на Украйна бел. ред.)", пише в поста на руското посолство.

Фактът, че клипът се публикува на фейсбук профила на Руското посолство в България недвусмислено означава пряка заплаха за страната ни и това не може да бъде подминато, коментираха пред Клуб Z дипломати.

Досега Елеонора Митрофанова направи всичко възможно, за да бъде изгонена публично от страната, което съгласно дипломатическата практика е ход за прекратяване на двустранните отношения и България е тръгнала по този път, който със сигурност не е най-удачният.

Справка - нито една западна страна не е изгонила руския посланик, нито го вика на ниво "премиер". Има много повече начини да се подскаже на Русия, че посланичката е нежелана.

"Ако един държавен глава и едно правителство не са доволни от това, което прави или казва един посланик, те могат да направят няколко неща.
Могат да дадат на посланика ясно да разбере, че с изказването си или действията си е предизвикал/а неудоволствие у държавния глава, министър-председателя или министъра на външните работи.
Това може да се направи, като внимателно се подскаже на заместника на посланика, който, без никакво съмнение, тутакси ще го съобщи на своите власти.
Може да се каже и на самия посланик.

При неудовлетворение от действията на един посланик могат да се правят и други неща.
Първо му затруднявате служебната работа, като не му давате срещите, които иска. В края на краищата, работата на един посланик е да провежда срещи, за да получава информация от първа ръка и да информира пряко.
Можете да започнете и да му тровите живота, като не му възстановявате ДДС, например, слагате глоби за неправилно паркираната му лична кола или му налагате глоби за превишаване на скоростта на личната или служебна кола", съветва във фейсбук профила си посланик Красимир Костов, доскорошният представител на България в Организацията за забрана на химическите оръжия.

Вместо премиерът да се унижава вика посланичката, което е изключително позорно за България, тъй като това може да бъде само поведение на министър-председател от НРБ към съветския посланик, той има редица други инструменти да покаже, че нейното поведение е неприемливо, като вече имаме примери от други държави:

- блокиране на банковите сметки на посолството (Полша);

- смяна на адреса на посолството (има такова предложение в Столичния общински съвет);

- осветяване на фасадата на посолстото в цветовете на украинското знаме (Обединеното кралство);

И още, още, защото българските власти държат и водомера, и електромера на дипломатическата мисия!

Със сигурност дипломатите от МВнР имат опит в изолирането на чужди посолства - например от години това се прави по адрес на мисията на Северна Корея. Но въпросът е дали външната министърка Теодора Генчовка (ИТН) има желание да получава съвети от дипломатите си. Същото важи и за премиера Кирил Петков (ПП).