Руската посланичка Елеонора Митрофанова отново продължава с недипломатичния тон към премиера Кирил Петков. Този път повод бе изявлението му пред журналисти в Брюксел след разговора си с американския президент Джо Байдън.

"Обърнахме внимание на недипломатичния, остър и груб коментар от главата на българското правителство спрямо Президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на реализацията на проекта по разширяване на българската газопреносна мрежа, продължението на газопровода "Турски поток" в Република България.
Тръбопроводът стана най-големия инфраструктурен проект в България от 1974 г. (последен обект от този мащаб е АЕЦ "Козлодуй", изграден от съветската компания "Топлоелектропроект" съвместно с българската "Енергопроект"). Вместо елементарна благодарност за бързо и успешно реализиране на проекта, който е не само взаимноизгоден за нашите страни, но и е съдействал значително за засилване на енергийната сигурност в Югоизточна Европа и диверсификация на доставките на енергоносители, чуваме само безпочвени нападки", пише руското посолство във фейсбук.

В Брюксел Кирил Петков каза:

„Фактът е, че 3 милиарда са изхарчени от нашите пари за тръба, която не можем да използваме. И джиповете на „Аркад“ (саудитската фирма изпълнител – б.р.) се намериха в къщи като на г-жа (Севделина) Арнаудова. Точно това е инструментът - работиш с политическата вихрушка, ако си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои проекти и го работиш през корупцията.“

Това не е първата размяна на остри реплики между Петков и Митраофанова. Последно тя го нарече "чиновник", а "Демократична България" поиска обявяването й за персона нон грата. Вместо това премиерът заяви, че в знак на протест връщаме за консултации в София българския посланик в Москва Атанас Кръстин.