"Няма да допусна въвличане на България във войната."

Това обяви в събота президентът Румен Радев.

„Избран съм да отстоявам сигурността и мира в България. Цената на войната я плащат гражданите, а не телевизионните проповедници. Моята грижа са хората”, каза в отговор на въпрос за отказа на страната ни да изпрати въоръжение към Украйна. 

По-рано през седмицата след среща с полския президент Анджей Дуда той каза, че могат да се пратят каски и бронежилетки в Украйна, но за мирното население.

Радев беше попитан и последните изказвания на руската посланичката Елеонора Митрофанова, както и това какво послание носи публикуваното на фейсбук страницата на дипломатичката мисия на Москва у нас видео на изстрелване на ракети.

Въпросът е много сериозен и вече го е коментирал, каза той.

„Очаквам не само посланика на Руската федерация, но и всички останали посланици да работят и да се изявяват в рамките на своя статут и с уважение към институциите у нас”, добави в обща формулировка.

Президентът не пропусна и обичайната си доза критики към правителството, този път по повод на 100-те дни на кабинета "Петков". Обяви, че очаква от кабинета да се фокусира върху гарантирането на енергийната и производствена сигурност, а не да отстранява кадри на служебните правителства (вероятно трябва да се разбира и кадри на президента - бел. ред.).

„Изненадващо за мен и объркващо за много хора е системното отстраняване на кадри на служебните правителства, които разкриха множество корупционни схеми, откъдето реално започна промяната. Много надежди са свързани с това правителство, но и очакванията са големи.

В една невиждана досега каскада от кризи правителството имаше своите 100 дни, но тези кризи не дават толеранс на българските граждани и на бизнеса, цените растат. Аз очаквам правителството да се фокусира върху гарантирането на енергийната и продоволствена сигурност. Все още хората очакват резултати", добави Радев.

„Войната определено ще принуди Европейския съюз да действа много по солидарно. И ако това се случи, ще бъде наистина успех и за българското правителство", каза той все пак за решението на ЕК да преговаря от името на всички страни-членки с "Газпром" за доставките на газ от Русия.