В лагера за военнопленници „Оленивка“ в Източна Украйна властите подлагат на ужасяващи мъчения задържаните. Правозащитници подозират, че в региона на Донбас от 2014 година насам действат десетки лагери за задържане, в които попадат не само военнопленници, но и хора от цяла Русия и биват измъчвани.

Голяма част от биещите се за Украйна на фронта носят в себе си винаги ръчна граната. Тя е предназначена за тях самите – ако попаднат в плен. Смъртта е по-добра от това, което ги чака в лагерите за мъчения. Това потвърждават много от затворниците, оцелели в тези лагери. Пред германската телевизия ARD говори бившата затворничка Анна Ворошева. Тя е била държана в плен в лагера „Оленивка“ по едно и също време с 50 украински войници, които изгоряха живи, завързани за металните си легла. Всички те са били измъчвани, съобщава Ворошева. Самата тя прекарва три месеца в лагера и днес съобщава за брутални надзиратели, които измъчвали по средновековен начин задържаните.

„Караха затворниците да излизат в патешки ход от бараките си и да минават така 100-120 метра до едно съседно помещшение. Там ги пребиваха жестоко. Чувах ударите по телата им, виковете за помощ, молбите да спрат“, разказва украинката.

Украйна също обвини Русия, че избива и измъчва военнопленници и се опитва да прикрие това.

Името на лагера „Оленивка“ се появява в свидетелства на оцелели още през 2015 година. Над 70 подобни лагера има в региона Донбас, те са под контрола на сепаратистите.

Това заявява правозащитничката Олександра Матвийчук. Тези лагери са незаконни, в тях хората са държани при нечовешки условия и са подлагани на мъчения.

„Говорих със стотици оцелели. Те разказват, че са били пребивани, изнасилвани, рязани са им пръсти, държани са с дни в дървени сандъци, пускан им е ток. Повечето такива центрове за мъчения се намират в арести, полицейски сгради, затвори, но и в мазетата на хотели или в празни фабрики.

Най-известен в света все още е лагерът „Изолация“, който се намира на територията на фабрика за изолационни материали. След превземането на региона Донецк от сепаратистите там бе изградена военна база, а сепаратистите са използвали затворници, арестанти и пленници за робски труд.

„Оленивка“ е друг пример за тази система. Терор и мъчения се използват масово, за да се държат в подчинение местните хора, твърди още Матвийчук.

Украинският журналист Станислав Асейев е бил сам арестант над две години в лагера „Изолация“. Някои от задържаните с него били военнопленници, други всъщност подкрепяли сепаратистката власт, но имали добър бизнес и с такива средства им го отнемали, а трети били интернирани от най-различни краища на Русия.

След като през 2014 година подкрепяните от Москва сепаратисти взеха властта в Донбас, те първо започват саморазправа с активната част на обществото. Арестувани са журналисти като Асейев, религиозни лидери и политици. Някои от тях биват директно убивани, други изчезват завинаги из мазетата на превзетите градове. Подобни своеволни арести продължават и до днес. Причината за това е в структурата на тази власт, обяснява  и журналистът Иля Пономаренко.

„Това са всъщност престъпни организации, които контролират превзетите градове. Понякога става дума и за война между отделни гангстерски кланове, които се борят за контрол над териториите и пари. Може да бъде арестуван всеки, който има добър бизнес или завод, който се е харесал на някой от така наречената власт. Това е Дивият Запад“, разказва Пономаренко.

Сепаратистите не допускат представители на световни организации до арестите и лагерите. Роднините на задържаните също нямат никакъв контакт с арестуваните.

В момента същата система се налага и в завзетите райони на Южна Украйна.