С върха на ловен нож високопоставен украински служител за сигурност свали 18 винта и вдигна капака на малка черна метална кутия. Вътре имаше четири плъзгащи се панела, пълни с множество компютърни чипове.

Това беше електронният мозък на неексплодирала руска крилата ракета 9M727 — едно от опустошителните оръжия, които Русия използва, за да нанася щети по Украйна след началото на инвазията на 24 февруари. Руските войски са изстреляли повече от 3650 ракети през първите пет месеца на войната, по данни на украинските власти, унищожавайки военни цели, както и жилищни сгради, търговски центрове и убивайки стотици цивилни.

На 14 юли три крилати ракети удариха град Виница, убивайки 27 души, включително четиригодишно момиче. Това твърдят украинските власти. Русия настоява, че стреля само по военни цели.

Черната метална кутия, както и други руски оръжия, са събрани на бойното поле от украинските военни. Те съдържат руска електроника, носеща маркировки на кирилица, понякога написани на ръка.

Така започва репортаж на Ройтерс, от който става ясно, че западни компании продължават, съзнателно или не, да финансират руската военна машина. Много от най-важните електронни компоненти вътре са микроконтролери, програмируеми чипове и сигнални процесори, подпечатани с имената на американски производители на чипове, включително Texas Instruments Inc; Altera, която е собственост на Intel Corp; Xilinx - собственост на Advanced Micro Devices Inc (AMD); и Maxim Integrated Products Inc, придобита миналата година от Analog Devices Inc. Чипове, произведени от Cypress Semiconductor, понастоящем собственост на германската Infineon AG, също са налични.

"Съвсем просто е", обяснява високопоставеният украински служител, пожелал анонимност от съображения за сигурност. "Без тези чипове на САЩ руските ракети и повечето руски оръжия не биха работили".

Западните компоненти в руските оръжия бяха изследвани от Ройтерс в сътрудничество с Royal United Services Institute (RUSI), базиран в Лондон мозъчен тръст в сферата отбрана, и iStories, сайт за разследващи новини, следящ събитията в Русия.

Докато някои от по-усъвършенстваните западни чипове в руските оръжия от години са предмет на специални изисквания за лицензиране на износа, разследването установи, че много от въоръженията също съдържат обикновени компютърни чипове и други компоненти, открити в потребителски продукти. Те са лесно достъпни и в много случаи не подлежат на ограничения за износ.

След инвазията Съединените щати и други страни забраниха износа на високотехнологични продукти за Русия, за да се опитат да парализират нейната отбранителна индустрия, а технологичните компании обявиха, че са спрели да снабдяват руската армия.

И все пак докладващият екип установи, че потокът от западни търговски марки компютърни части към Русия не е прекратен. Доставчиците са били предимно неупълномощени доставчици, но сред тях има и някои производители.

Ройтерс предостави на AMD, Analog Devices, Infineon, Intel и Texas Instruments данни от руски митнически записи за пратки на техни продукти в Русия, пристигнали след инвазията.

Трима от производителите – AMD, Analog Devices и Infineon – заявиха, че са започнали вътрешни разследвания, след като Ройтерс предостави митническите данни, показващи хиляди скорошни доставки на техни продукти за Русия от продаващи трети страни. Infineon и Texas Instruments казаха, че продуктите, които са изпратили, вече са били в транзит по време на инвазията. Intel изтъкна, че стоките, които доставя, са вътрешни доставки на компанията, преди да прекрати дейността си в Русия в началото на април.

Запитани за използването на техните чипове в руски оръжейни системи, компаниите увериха, че спазват контрола върху износа и търговските санкции. Infineon заяви, че е "дълбоко загрижен, ако нашите продукти бъдат използвани за цели, за които не са предназначени". Intel отбеляза, че "не поддържа и не толерира нашите продукти да се използват за нарушаване на човешките права".

За зависимостта на Русия от западната електроника, за да поддържа своите оръжейни системи, се знае от години. Москва от години се сдобива по контрабандни канали с американски военни части, включително скъпи специализирани чипове за сателити, които могат да издържат на радиация в космоса.

В деня на инвазията Белият дом обяви, че Съединените щати и техните съюзници налагат "ограничения над цяла Русия върху полупроводниците, телекомуникациите, лазерите, сензорите, навигацията, авиониката и морските технологии", които според тях ще "намалят достъпа на Русия до авангардни технологии". 

Русия характеризира конфликта като специална военна операция за разоръжаване на Украйна и определя санкциите като враждебен акт.

Говорител на Министерството на търговията на САЩ, което администрира експортните ограничения, обяви:

"Строгият контрол върху износа, въведен от САЩ и 37 съюзници и партньори, сериозно въздейства върху достъпа на Русия до предмети и технологии, от които се нуждае, за да поддържа военната си агресия, включително полупроводници. С течение на времето и с намаляването на запасите им, контролът ни ще хапе още по-силно. Ще останем бдителни и ангажирани с нашите съюзници и партньори в налагането на нашия контрол", обяви той.

Чипове за микровълнова фурна

Компютърната система в черната метална кутия на крилатата ракета показва, че Русия не разчита само на най-съвременните технологии за своите прецизни оръжия. Например, печатите върху два от чиповете на Texas Instruments, които обработват цифрови сигнали, показват, че са произведени преди повече от 30 години.

"В по-голямата си част това са същите чипове, които намирате в колата или микровълновата си печка", каза украински оръжеен експерт с достъп до откритата руска военна екипировка.

Гехан Амаратунга, професор по електроинженерство в университета в Кеймбридж, прегледа списък с повече от 600 западни компонента в руските оръжия и военните системи, открити в Украйна.

"Те са предимно стандартни продукти, които са остарели и могат да бъдат намерени в много индустриални електронни системи", обясни той. "Като такива, те не са специализирани военни продукти."

И все пак, добави той, "истината е, че всички стандартни интегрални схеми могат да се използват както за граждански, така и за военни цели."

Въпреки това, което Западът описа като безпрецедентна поредица от строги санкции срещу Русия, много електронни компоненти все още не са обект на контрол за износа. И дори да са, има множество доставчици и търговци в Източна Азия и други страни, които са готови да ги доставят и често са извън контрола на западните производители.

Преглед на Ройтерс над руските митнически регистри идентифицира повече от 15 000 доставки на западни електронни компоненти, които са достигнали Русия от 24 февруари до края на май. Производителите включват AMD, Analog Devices, Infineon, Intel и Texas Instruments.

Частите включват микропроцесори, програмируеми чипове, устройства за съхранение и други елементи, според данни на руските митници.

Самата Русия не крие желанието си да продължи потока от вносни западни технологични продукти. През юни президентът Владимир Путин подписа закон, който позволява на руските компании да внасят електрически стоки и техните компоненти без разрешението на собствениците на патентите.

Един базиран в Москва търговец на дребно на компютри, Kvantech, вече обявява в горната част на уебсайта си на руски:

"Внимание! Работим си нормално. Нашите складове са готови да доставят оборудване на клиенти от Руската федерация въпреки санкциите на ЕС и САЩ".

Министерството на търговията на САЩ отказа коментар. ЕС не отговори на искане за коментар.

На руския уебсайт са изобразени логата на повече от половин дузина водещи американски технологични компании. Запитан как Kvantech успява да продължи да доставя западно компютърно оборудване, служител на компанията, който се представи за "Виктор", обяви, че това е "търговска тайна".

Ройтерс получи руските митнически записи от трима доставчици, включително един, който разполага с данни от 2022 г. За да провери най-новите данни, информационната агенция направи кръстосана проверка на извадка от по-ранни записи на този доставчик – включително дата, купувач, продавач, международен продуктов код и друга информация – с другите два източника и установи, че съвпадат.

Андре Таубер, говорител на Infineon, обяви, че германската компания е започнала вътрешно разследване въз основа на констатациите на Ройтерс, които идентифицират повече от 450 доставки за Русия между 25 февруари и 30 май на продукти, произведени от притежаваната от нея Cypress Semiconductor. Ройтерс също откри близо 2500 пратки с продукти на Infineon, пристигнали в Русия след инвазията.

"Ние сме в процес на преглед и проверка на предоставената от вас информация и ще предприемем подходящи действия, ако е необходимо" каза Таубер. "Infineon приема този въпрос много сериозно."

Той добави, че "Infineon инструктира всички дистрибуторски партньори в световен мащаб да предотвратят доставките на продукти или услуги на Infineon в противоречие със санкциите и техния дух". 

"Спазването на приложимите закони е от изключителна важност за Infineon и ние сме установили стабилни политики и процеси за спазване на тези закони. Оказва се трудно да се контролират текущите продажби по цялата верига на доставки."

Говорител на AMD съобщи, че фирмата проучва руски митнически данни, показващи, че между 2 март и 31 май е имало около 200 доставки на компоненти на фирмата и близо 700 доставки на компоненти на Xilinx за Русия.

"Споделената информация е обезпокоителна", каза говорител.

Въпреки че компанията "не е забелязала никакво отклоняване на продукти на AMD към Русия … AMD приема тези въпроси много сериозно и ние започнахме задълбочен преглед на данните, за да идентифицираме потенциални проблеми."

Ройтерс сподели с Analog Devices руски митнически данни, показващи, че след инвазията до края на май е имало повече от 7700 доставки за Русия на нейни компоненти. Има също така близо 900 доставки на части, произведени от Maxim Integrated, чийто собственик е Analog Devices, показват данните.

Говорител на Analog Devices отбеляза:

"След инвазията на Русия в Украйна и в съответствие със санкциите на САЩ и ЕС, Analog Devices прекрати бизнес дейността си в Русия и незабавно инструктира всички свои дистрибутори да спрат доставките на нашите продукти в Русия. Ние приемаме това сериозно и разследваме достоверността на "руските митнически данни" и дали някой от нашите дистрибутори е нарушил нашите изрични инструкции. Всяка доставка до Русия след санкциите би била в пряко нарушение на изричните инструкции на ADI".

Говорителка на Texas Instruments посочи, че е извършила "задълбочен преглед" и е установила, че 36 пратки от компанията и шест от един от нейните оторизирани дистрибутори, които са пристигнали в Русия в края на февруари и началото на март "са били в транзит преди началото на инвазията." Ройтерс откри близо 1300 допълнителни доставки на части на Texas Instruments за Русия от продавачи трети страни.

"Ние стоим зад предишното си изявление, че не продаваме в Русия... и спазваме приложимите закони и разпоредби в страните, в които оперираме", каза говорителката.

Запитан за повече от 80 доставки на продукти на Intel за Русия през март, говорител на компанията каза:

"В някои случаи това са вътрешни доставки на Intel до нашите офиси в Русия, които поддържаха работата по разработката на софтуер до нашето прекратяване на дейността на 5-ти април. Intel има ясна политика, че нашите дистрибутори и клиенти трябва да спазват всички изисквания за износ, както местни и международни закони".

През задни врати

Русия разчита на западни технологии за някои от своите оръжейни системи, защото не произвежда сама много от необходимите електронни части. Но руските отбранителни компании не просто използват налични компоненти. Дори най-обикновените чипове трябва да преминат през строг бюрократичен процес на възлагане на обществени поръчки, предназначен да ги тества и сертифицира и да се увери, че не съдържат "задни врати", които биха могли да позволят западно шпиониране или саботаж.

Използването на чуждестранни чипове в американското военно оборудване е основна грижа и във Вашингтон, "защото може да има уязвимости, които са произведени в тях", каза Иън Уилямс, сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

"Руснаците също са наясно с това."

Като мярка за това колко сериозно руските власти гледат на рисковете от проникване, украински експерт с достъп до руски оръжия показа на Ройтерс снимки на три малки холографски стикера, носещи логото с меч и щит на Федералната служба за сигурност на Русия или ФСБ, нейната основна разузнавателна агенция.

Стикерите се появяват върху електронни компоненти, извадени от руски ракети, бойни хеликоптери и изтребители, каза експертът.

За да предотврати навлизането на компрометирани компоненти в руските оръжия, Кремъл разчита на научен институт, разположен близо до Москва. Наскоро преименуван на All-Russian Research Institute of Radio Electronics, органът действа като централен сертификатор на всички електронни части, използвани от отбранителната индустрия, включително производството, както и ремонти, надстройки и дори експерименти, казаха двама души, запознати с процеса.

Централната роля на института беше засилена миналата година, когато Путин издаде указ, с който го издигна в ранг на стратегическо предприятие. Институтът си сътрудничи с голяма мрежа от лаборатории и центрове за сертифициране, за да изпълни задачата си за каталогизиране, тестване и валидиране на десетки хиляди компоненти.

Основният списък на разрешените местни и вносни електронни компоненти, организиран от института, може да бъде достъпен онлайн от акредитирани руски компании. Освен това изследователски и производствени компании от отбранителната индустрия на Русия могат да представят списъци с електронни части, които желаят да използват за нов проект, а институтът сверява дали включват неоторизирани компоненти.

Една от задачите на института е да насърчава руските производители да използват електроника, произведена в страната, ако е възможно.

Но документ на института, видян от Ройтерс, признава, че много западни компоненти нямат руски еквиваленти. През 2017 г. институтът изследва проект за монтирано върху хеликоптер устройство, предназначено да прекъсва комуникациите на врага. Той установи, че от 921 чуждестранни компонента само 242 могат да бъдат доставени от руски производители.

Връзки в отбраната

Ройтерс не успя да проследи как конкретни западни чипове, намерени в руските оръжия в Украйна, са попаднали там.

Прегледът на руските митнически документи обаче показва, че някои от частите са били изпратени преди инвазията от доставчици в трети страни на няколко руски военни компании или на други фирми, свързани с отбранителната индустрия на Русия.

Сред вносителите, посочени в митническите регистри като получили някои от същите видове западни чипове, открити в руски оръжия, са AO VOMZ, AO NPK Uralvagonzavod и AO Radiopriborsnab. Според руските корпоративни регистри Rostec – държавният отбранителен гигант – има непряк дял в собствеността и в трите компании.

През юни Министерството на финансите на САЩ нарече Rostec "крайъгълен камък на руския отбранителен, индустриален, технологичен и производствен сектор". Тя се ръководи от Сергей Чемезов, бивш офицер от разузнаването, който навремето е работил с Путин в КГБ. Rostec и Чемезов са обект на санкции от Вашингтон, Европейския съюз и други страни. 

Radiopriborsnab се описва на сайта си като доставчик на електронни компоненти. Според руските митнически документи, той е внесъл чипове Altera и Xilinx, същият вид, открит в руското радио и оборудване в Украйна.

Други петима руски вносители са участвали в търгове за доставки на руски оръжейни производители, според данни от Goszakupki, официалната руска платформа за обществени поръчки.

Двама от тези петима вносители – OOO Trade-Component и AO GK Radiant – бяха санкционирани миналата година от правителството на САЩ, което ги обвини, че се опитват да закупят американски компоненти, "вероятно" за да ги използват в руски военни програми.

Русия умело преобразува потребителските чипове за военни цели. Например, западните производители на оръжия често разчитат на специални военни версии на чипове, за да гарантират, че могат да издържат на много високи температури. Тъй като такива чипове подлежат на експортен контрол и са по-трудни за набавяне, руските оръжейни компании са намерили алтернативи, според един от тримата украински оръжейни експерти, интервюирани от Ройтерс.

Държейки здравата черна метална кутия, съдържаща бордовия компютър на ракетата, експертът посочи радиатор, чиято цел е да охлажда електронните компоненти вътре, както и дебело изолационно уплътнение.

"В Русия те използват потребителската версия", каза той.

Това не означава, че руското оръжие е остаряло, допълва друг украински експерт, отбелязвайки, че дизайнът на много руски оръжия включва иноваторски концепции. Изследвайки вътрешностите на руска крилата ракета, той откри това, което според него е истинска технологична мощ: антена за сателитна навигация, гравирана върху парче керамика с размерите на пощенска марка.

"Това е нещо значимо. Много хора биха се заинтересували да го видят, дори и американците".

Гъвкавост

Сред западната електроника, открита в руските оръжия, един конкретен тип интегрална схема се откроява според западни експерти по микроелектроника: програмируеми чипове, известни като Field Programmable Gate Arrays или FPGA.

Един FPGA – лъскав черен чип Altera Cyclone II – беше монтиран между жироскопите на навигационна система на руска прецизна артилерийска ракета 9M544, открита в Украйна.

Програмируемите чипове, които са налични от десетилетия, дават на производителите на електронно оборудване огромна гъвкавост, тъй като те бързо могат да бъдат препрограмирани, за да изпълняват всяка нова задача, която е необходима, каза Даниел Нени, професионалист в областта на полупроводниците и съавтор на книга за FPGA.

"Това е особено полезно за производителите на оръжия, чиито продукти изискват подобрения и модификации през техните обикновено дълги жизнени цикли", каза Нени.

Във времена, когато много индустрии изпитват недостиг на чипове поради ограниченията на глобалната верига за доставки, друго предимство на FPGA е, че те могат да бъдат рециклирани.

"Ключът при FPGA е, че можете да ги използвате повторно", обяснява Нени. "Можете да си купите пералня, да извадите FPGA и да я поставите в ракета. Толкова е просто, защото можете да го препрограмирате да прави каквото искате".