Начинът да се попречи на Русия да анексира повече от територията на Украйна е западните страни да обявят, че ще блокират достъпа на всички руски граждани. Това обяви президентът Володимир Зеленски в интервю пред "Вашингтон пост".

Той изтъкна, че "най-важните санкции са затварянето на границите – защото руснаците отнемат чужда земя". Държавният глава добави, че руснаците трябва "да живеят в свой собствен свят, докато не променят философията си".

Руските лидери сигнализираха, че могат да проведат референдуми за анексиране на окупираните части на източната и южната част на Украйна - в Херсонската и Запорожката области - на 11 септември. 

Държавният секретар Антъни Блинкън и високопоставени служители на Белия дом предупредиха, че всеки опит за заграбване на земя чрез "фиктивни" референдуми ще доведе до "допълнителни щети, наложени на Русия".

Не е ясно какви биха били тези последствия. Точно както направиха преди Русия да нахлуе на 24 февруари, Зеленски и други украински официални лица настояват своите западни партньори да наложат санкции като възпираща мярка.

Зеленски каза пред "Вашингтон пост", че санкциите, които вече са наложени на Русия за войната в Украйна, са "слаби" в сравнение със затварянето на границите за руски граждани за една година и пълното ембарго върху закупуването на руска енергия.

На руските авиокомпании е забранено да летят над по-голямата част от Европа и Северна Америка, което затруднява руснаците да пътуват в чужбина. Но няма обща забрана за каквато настоява Зеленски - руските граждани все още могат свободно да кандидатстват за виза, за да посетят Съединените щати, например.

Финландската министър-председателка Сана Марин каза пред репортери в понеделник, че смята, че издаването на туристически визи на руснаци трябва да бъде ограничено и призова за забрана в целия Европейски съюз.

Някои критици твърдят, че забраната на всички руснаци би засегнала несправедливо онези, които са напуснали страната си, защото не са съгласни с правителството на президента Владимир Путин и неговото решение да атакува Украйна.

Зеленски каза, че подобни разграничения нямат значение:

"Каквито и руснаци да са... накарайте ги да отидат в Русия. Тогава ще разберат", каза той. "Ще кажат: "Тази война няма нищо общо с нас. Не може цялото население да носи отговорност, нали?" Може. Населението избра това правителство и те не се борят с него, не спорят с него, не викат против него. Не искате тази изолация? Вие казвате на целия свят, че трябва да живее по вашите правила. След това отивате и живеете там. Това е единственият начин да се повлияе на Путин".

Контролът на Русия над Запорожие предизвиква безпокойство в понеделник след предполагаемите удари срещу най-голямата ядрена централа в Европа през уикенда. Те са причинили експлозии в близко хранилище за отработено гориво, което не е проектирано да оцелее при подобни атаки.

В отговор световни лидери и експерти призоваха руските окупационни сили и украинските защитници да обявят централата за свободна от военни действия зона и да открият достъп за инспекции на международни експерти. 

Едно от предизвикателствата пред украинските власти е да обяснят защо провеждането на референдум в Херсон ще отбележи повратна точка във войната. По-голямата част от международната общност не би признала подобно гласуване или последващото анексиране на Русия.

Но анализаторите казват, че след като руснаците официално предявят претенции за територия и я обявят за част от Русия, това ще изтрие всяка възможност руските войски да се изтеглят, без да бъдат принудени да напуснат по военен начин.

Украинските служители разбират начина на мислене на Кремъл от личен опит. Руските сили нахлуха в Крим през 2014 г., проведоха гласуване, което беше отхвърлено в международен план и оттогава контролират полуострова. Длъжностни лица в Киев все още се оплакват, че реакцията на Запада не е била достатъчно силна.

Украинските официални лица също са загрижени, че Русия ще измести своя график за референдум в отговор на Украйна, която заплашва да организира военна контраофанзива в региона. Украинските сили постепенно превземат позиции около град Херсон, първият голям град и единствената регионална столица превзета от Русия.

Москва прехвърля своите войски и оборудване на юг в отговор на украинската офанзива. Сблъсъкът за черноморското пристанище може да бъде ключово за траекторията на войната. Зеленски уверява, че възстановяването на контрола над Херсон е само първата стъпка.

"Нека знаят, че веднага щом имаме достатъчно сили и средства, ще деокупираме всички наши територии."