Докато досегашният неизменен доставчик на машините за гласуване, отговорен доскоро и за софтуера, и за логистиката и държавата се съдят, днес от Централната избирателна комисия отчетоха като проблем пред органзирането на изборите факта, че устройствата все още се съхраняват в частен склад. Макар той да е под охраната на МВР, а пари за наеми да има заделени в централния бюджет. Как обаче ще се организират изборите, ще трябва ли отново да се наема "Сиела" или друга компания да помогне с написването на софтуера, с разпространението и пр., засега остава неясно.

Днес президентът Румен Радев свика отговорните институции на работна среща, която остана закрита за медиите. В публичната част се чу само как председателката на ЦИК Камелия Нейкова пак поставя въпроса с намирането на държавен склад за устройствата, което е работа на Министерския съвет. Изрази надежда, че този път няма да има забавяне при отчитането на резултатите в секциите в чужбина и посочи, че Комисията разчита на Министерството на електронното управление, както и на институтите по метрология и по стандартизация относно софтуерните въпроси - т.е. да направят оценка отговарят ли машините и софтуера на изискванията. За да имало пълно доверие в машинния вот.

За пълна прозрачност в това отношение призова и Румен Радев - за да нямало спекулации относно честността на гласуването.

Говотовност за произвеждане на избори демонстира и отговорният вицепремиер - министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

В конкретика навлезе само министърът на външните работи Николай Милков. Той отчете, че се очаква разкриването на 700-750 секционни избирателни комисии зад граница, но МВнР се готви за 800 - "за да имаме аванс". 7,6 милиона лева ще струва вотът в чужбина. На министерството ще му трябва помощ от около 400 души от останалите институции, тъй като на места се очаква да се командироват по повече от един човек в СИК, тъй като нямало желаещи от местните общности да членуват в комисиите.

От думите на Милков се разбра, че най-трудно ще бъде организирането, разбираемо, на вота в Русия и Украйна. По отношение на Русия Външно вече е поискало отваряне на секции. "Смеем да се надяваме, че няма да има проблеми с това, което сме поискали", посочи министърът. По думите му обаче, ако традиционно в Русия се отварят 4-5 секции, навярно за вота на 2 октомври ще бъдат не повече от 3.

Що се отнася до Украйна, Външно е поискало отваряне на СИК чрез посолството на Украйна в България. "Ще се разчита най-вече на българската местна общност, тъй като командироването е рисковано", посочи министърът.