Русия продължи да укрепва защитата на позициите си в Южна Украйна през уикенда, като в същото време продължи с атаките срещу позициите на украинските сили в Донецка област, заяви днес Великобритания, предаде Ройтерс.

За последните 30 дни най-успешната линия на настъпление на руските сили в Донбас е тази към Бахмут, въпреки че Русия напредна по това направление само с около 10 км, съобщи британското министерство на отбраната.

"В други райони в Донбас, в които Русия се опитва да пробие, силите ѝ са напреднали не повече от 3 км през този 30-дневен период. Това почти със сигурност е много по-малко от планираното", се казва в изявление на министерството. 

Украйна съобщи за интензивен руски обстрел по фронтовите линии във вторник, докато двете страни си размениха обвинения за удара през уикенда върху ядрения комплекс в Запорожие, който предизвика международна загриженост за потенциална атомна катастрофа, предаде още Ройтерс.

Съобщава се за тежки боеве в градове на първа линия близо до източния град Донецк, където украински официални лица казаха, че руските войски започват вълни от атаки, докато се опитват да поемат контрола над индустриализирания регион Донбас.

„Ситуацията в региона е напрегната – обстрелът е постоянен по цялата линия на фронта… Врагът също използва много въздушни удари“, каза областният губернатор на Донецк Павло Кириленко пред украинската телевизия. „Врагът няма успех. Донецка област се държи".

Около Харков на североизток украинските войски превзеха град Довхенке от руските окупатори и напредваха към Изюм", каза съветникът на украинския президент Олексий Арестович във видео, публикувано в YouTube.

„Ситуацията е много интересна. Силите на Украйна се движат много успешно. Опитите на Русия да си върне загубените позиции не бяха успешни. Украйна може в крайна сметка да ги обкръжи“, каза той.

На югоизток ключовият Антоновски мост над река Днепър в Херсонска област отново беше атакуван от украински сили, опитващи се да прекъснат руските линии за доставки.

Юрий Соболевски, заместник-председател на областния съвет на Херсон, свален от руските окупационни сили, каза в Telegram, че мостът е бил сериозно повреден след „действия през нощта“.

Ройтерс не е успяла да провери информацията.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на политиката Колин Кал каза в понеделник, че Русия е претърпяла между 70 000 и 80 000 жертви, убити или ранени, от началото на нахлуването в Украйна на 24 февруари. Русия нарича войната „специална военна операция“.

Увеличавайки фискалната си помощ и военните разходи за Украйна, Вашингтон обяви, че ще изпрати 4,5 милиарда долара бюджетна подкрепа и 1 милиард долара в оръжия, включително ракетни боеприпаси с голям обсег и бронирани медицински транспортни средства.

Като цяло Съединените щати са допринесли с повече от 18 милиарда долара за Украйна тази година, посочва Ройтерс.

Докато наливаха оръжие и пари в Украйна, Съединените щати също налагаха финансови санкции срещу Кремъл и богатите елити, които подкрепят президента Владимир Путин, отбелязва агенцията.

Американски съдия разреши на прокурори да конфискуват самолет Airbus AIR.PA на стойност 90 милиона долара, собственост на санкционирания руски олигарх Андрей Скоч, съобщиха прокурорите в понеделник.

Скоч, член на Думата, долната камара на руския парламент, първоначално беше санкциониран от Министерството на финансите на САЩ през 2018 г. за предполагаеми връзки с руски организирани престъпни групи. Той беше ударен с нови санкции след нахлуването на Русия в Украйна.

Самолетът вече е в Казахстан, показват съдебните документи. Посолството на Казахстан в Съединените щати не отговори на искане за коментар.