"Приоритет за нас е оздравяването и развитието на държавните дружества в системата на Министерството на икономиката и индустрията."

Това подчерта служебният министър Никола Стоянов в предаването "Денят започва" на БНТ 1, цитиран от пресцентъра на министерството. По думите му само във ВМЗ е допусната загуба от над 100 млн. лв. за 2 месеца.

Анализ на реалното състояние на дружествата продължава и в кратки срокове ще бъде представена на обществото. Заедно със синдикалните организации ще бъдат търсени и най-добрите решения за оздравяване и модернизиране. 

"Стартирахме анкета сред бизнеса, за да знаем колко от българските предприятия ползват газ, какви са алтернативите им и колко бързо биха могли да се адаптират при проблем с доставките", каза министър Стоянов. Той подчерта, че ръководенето от него министерство ще бъде гласът на бизнеса в Кризисния щаб за енергетиката към МС. 

Приемствеността и спокойствието на администрацията са ключови за постигане на устойчиви резултати, обясни икономическият министър.

"На тази позиция съм, за да градя мостове. В миналото съм работил в администрацията и знам колко вредно е всеки път да се започва от нулата", каза още той. 

В отговор на въпрос Никола Стоянов обясни, че през миналия ден са били предоставени официални данни за кадровата обезпеченост на министерството и дружествата в системата на институцията. Тя показвала, че от началото на годината средно по 10 души са били освобождавани всеки месец от предходния министър - Корнелия Нинова, а промени са били направени в ръководствата и органите на надзор в публичните предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията.

"За съжаление промени са правени без конкурс в разрез с изискванията на закона. Въпреки това към всеки случай ще подходя индивидуално и където има експертиза, тя ще бъде съхранена", каза министър Стоянов. 

Списъкът на публичните предприятия, който стана повод за задочен спор, вече е публикуван на сайта на Министерството на икономиката и индустрията, заедно с пояснения за датата на всяка кадрова промяна и дали е спазено изискването на закона за провеждане на конкурс. Тази информация е публична и може да бъде намерена и в Търговския регистър, посочват от ведомството.