Бързи душове, без вратовръзка в офиса, климатици, настроени на 26 градуса. Това са част от мерките, които държавите-членки на ЕС въвеждат от днес, за да пестят енергия. Повечето членки вече представиха плановете си за намаляване на потреблението на газ с 15%.  Унгария обаче се противопостави и няма да участва в този план, а България и Словения още не са формулирали идеите си как да пестят от газ, съобщава германската тв NTV.

Планът на Европейския съюз за икономии на газ при извънредни ситуации предвижда всяка страна-членка доброволно да "положи всички усилия", за да намали потреблението си на газ с 15 на сто между 1 август и 31 март в сравнение със средния си разход за същия период през последните пет години.

По данни на Европейската комисия за постигане на тази цел ЕС трябва общо да спести 45 милиарда кубични метра газ.

Само за Германия намаляването на консумацията на синьо гориво трябва да е около 10 милиарда кубични метра.

След като Москва значително намали доставките на газ за европейски държави през последните месеци, с този си ход Брюксел се подготвя за евентуално пълно спиране на доставките за ЕС, припомня ДПА.

При голям недостиг на газ за целия ЕС Брюксел има право да направи плана за икономии задължителен.

За да бъде задействан механизмът, предвиждащ задължителни съкращения на потреблението, ще трябва да дадат одобрение най-малко 65 процента от общото население на Евросъюза или поне 15 от страните членки.

Някои държави, включително Италия и Испания, си осигуриха изключения от подобна мярка и ще трябва да спестят под 15 процента газ.

Германия е една от най-зависимите от руски газ членки на ЕС и затова смята да пести повече от 15% газ. Това е и причината страната да задейства отново спрените електроцентрали на въглища. Планирана е и държавна кампания, която да стимулира гражданите да пестят. В обществените сгради няма да се отоплява през зимата повече от 19 градуса в кабинетите, а коридорите и фоайетата ще останат с изключени радиатори.

Австрия също се връща към въглищата, а държавата поема разхода за преминаване от газ и петрол към въжлища за предприятията. Виена също е подготвила кампания за убеждаване на хората да харчат по-малко ток.

Във Франция от газ ще пестят най-вече държавните институции и частните фирми. Обмисля се за де задължат магазините да стоят със затворени врати, когато климатикът вътре работи. Нидерландия разчита най-вече на пестеливостта на гражданите си. Те са призовавани да се къпят по-бързо и да отполяват по-малко. Страната вече е успяла да намали потреблението на газ с близо 25% през последните месеци в сравнение с предходни години. Причина за тази пестеливост са най-вече високите цени на енергията.

Белгия също харчи много по-малко газ по тази причина.

В Италия климатиците вече не може да се нагласят на температури под 25 градуса за охлаждане и до 19 градуса при отопление. В Гърция мерките с аподобни, но градусите за охлаждане са 26, а уличното осветление се използва само там, където е най-необходимо. Гръцките власти в момента и финансират с европейски средства подмяната на климатици и хладилници в домакинствата с нови и много по-енергийно ефективни уреди.

В Испания всички обществени сгради не могат да охлаждат вече до температури под 27 градуса. Магазините и фирмите трябва да монтират автоматични системи на вратите си, за да се затварят, а не да стоят отворен ипри работещи климатици. Осветлението на витрини и паметници се гаси след 22 часа.

Финландия отдавна работи по намаляване на използването на газ и тази година е свалила потреблението с 50% в сравнени ес този период преди 10 години, а след нападението на Русия над Украйна го е свила още повече и без плана на ЕС. Дания също е постигнала целите за 15%  по-малко газ и без указанията от Брюксел.  Същото е положението и в Естония – там тази година са постигнали вече 16% намаление на потреблението на газ. Литва вече е преминала към заменяне на газа за отопление с петрол. Полша и Чехия разчитат изцяло на доброволното пестене, което вече се случва заради високите цени на енергията. Унгария отказва да участва.

Временното правителство в България не е представило никакъв план за пестене. Без план е и Словения.