Русия спря износа на петрол през южното разклонение на тръбопровода "Дружба", който преминава през Украйна и зарежда Унгария, Чехия и Словакия, предаде Ройтерс.

Като причина руския тръбопроводен монополист "Транснефт" посочва невъзможността да се изплатят транзитните такси на украинската компания "Укртранснафта" заради наложените санкции.

Това съобщили пред агенцията двама източници, запознати със случая.

Прессекретарят на "Транснефт" Игор Демин потвърди спирането на петролните потоци от Русия през южния участък на "Дружба", според агенция РИА Новости. Той посочи, че при извършване на плащане на 22 юли 2022 г. за транзита на руски петрол през територията на Украйна през август тази година средствата били върнати по сметката на "Транснефт" на 28 юли 2022 г.

"Газпромбанк", която обслужва плащанията, ни уведоми, че плащането е върнато поради въвеждането на регулациите на ЕС, тоест седмия пакет от санкции. Ситуацията се усложнява от факта, че европейските регулатори все още не са формирали единна позиция относно алгоритъма за действия на банките в различни юрисдикции и не са разработили процедура за издаване на тези разрешения", твърди Демин.

Той уверява, че намаляването на износа ще доведе до повишаване на световните цени на петрола, така че приходите на Русия щели да останат почти същите.

''Информирахме руското министерство на енергетиката, както и руските спедитори, доставящи ресурси в посока на Унгария, Чехия и Словакия и "Укртранснафта", че плащането не може да бъде извършено'', каза Демин.

В края на май ЕС договори седмия пакет от санкции срещу Русия, който включва забрана за износ на 2/3 от руския петрол за ЕС. Благодарение на него блокът планира да се откаже от 90 процента от вноса на петрол от Русия до края на 2022 г.