Софийският районен съд осъди за клевета експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Новината съобщи Нова тв, а присъдата е на първа инстанция и може да се обжалва.

Борисов трябва да плати 5000 лв. на Елена Фичерова - бивш начанлник кабинет на бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

Става въпрос за скандала, при който Фичерова напусна без време поста във вътрешното министерство, докато Бойко Рашков бе служебен министър м.г. в правителството на Стефан Янев.

Фичерова е завела дело за 10 000 лв., разгневена от думите на Борисов на пресконференция от 3 юни м.г., на която без да я назовава по име, я оклеветил.

"Вчера си е подала оставката. Кога? Когато вече всичко, което я е интересувало в МВР и службите, го е взела, за да информира този, който я е пратил там. Нямаше друго обяснение. Аз нямам друго обяснение", казва тогава Борисов.

Фичерова подаде оставка дни, след като зае поста в МВР. Пресцентърът на ведомството обясни, че решението ѝ е било мотивирано от желанието да не причинява негативи за политическия кабинет.

Работата е там, че преди това Елена Фичерова е била сред учредителите на партията на Васил Божков - "Българско лято", влиза и в листите. Впоследствие обаче е заличена. Но именно тази част от биографията й стана повод за нападки към служебния кабинет.

В исковата си молба срещу Борисов Фичерова казва, че неверните твърдения целят да я дискредитират и да внушат, че не е назначена поради лични и професионални качества, а за да изнесе и предостави информация за МВР и службите на "този, който я е изпратил там".

По думите ѝ тя е изпитала притеснение за себе си, за близките си, защото са изложени твърдения, че е извършила престъпление, каквото би било предаването на класифицирана информация. Според експертиза, цитирана от "Дневник", думите на Борисов са й причинили адаптационно разстройство.

Съдитята приема, че твърдението, че е изнесена информация от МВР и службите е от естеството си да накърни доброто име и професионалната репутация на адресата, тъй като всеки, на когото е служебно достъпна информация, е длъжен да я опазва.

"А и същевременно не се явява доказано, че информация от МВР е изнесена от Фичерова и предадена на друго лице", пише още в съдебното решение.

Фичерова печели и второ дело - срещу антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която, докато неин председател е бившият главен прокурор Сотир Цацаров, издава наказателно постановление на Фичерова за глоба от 1000 лева заради нecвoeвpeмeннo дeĸлapиpaнe нa ĸoнфлиĸт нa интepecи.