След новината за спиране на руския петрол през тръбопровода "Дружба" важната енергийна суровина поскъпна на международните пазари с над 1%.

Към 17.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент нарастват с 1,2% към 97,80 долара за барел, като за кратко дори поскъпнаха обратно над нивото от 98 долара.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък поскъпват с 1,3% към 92 долара за барел.

Поскъпването на петрола обаче изглежда на този етап ограничено, тъй като инвеститорите оценяват възможността за допълнителни петролни доставки от страна на Иран, пише БНР. Повод за това даде информация, че Европейският съюз е представил късно снощи "окончателен текст" за съживяване на ядреното споразумение с Техеран от 2015 г., очаквайки този текст на бъде одобрен от Вашингтон и Техеран. Потенциалното възстановяване на ядрената сделка може да увеличи износа на петрол от Иран с поне 1 милион барела на ден, или с около 1% от световното предлагане в рамките на шест месеца.

В същото време остават в сила и притесненията за намаляване на търсенето на петрол с оглед на реалната опасност от глобална икономическа рецесия.