В изложение до медиите ръководството на „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) - Сопот опровергава изявленията на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в „Денят започва“ по БНТ, че: „икономическото състояние на ВМЗ ЕАД е влошено и загубите на дружеството за последните два месеца са над 100 милиона лева“.

Новият директорски борд обаче твърди, че е поел управлението на дружеството в началото на месец юни, като отчетът за полугодието е с печалба в размер на 48 милиона лева. Наред с това, за месеците юни и юли ръководството е изплатило наследени стари задължения в размер на повече от над 35 милиона лева, както и дивиденти към Държавната консолидационна компания в размер на близо един милион лева.

В позицията си ръководството на ВМЗ посочва и редица социални придобивки, предприети са спешни мерки за осигуряването на планови доставки и стабилизиране на производствения процес. В резултат на тези мерки само два месеца по-късно вече се наблюдава повишаване на производителността на труда, се казва още в изложението. 

Относно модернизацията и привличане на нови технологии от дружеството казват, че "не е възможно закупуването на нови машини и усвояване на нови технологии, при условие че заварихме течащи покриви на цеховете, без остъкление и изключително лоши условия на труд". Това е причината като приоритет да се изведе ремонтът на сградния фонд, подчертават от ВМЗ.