Още днес "Демократична България" трябва да оттегли предложението си към "Продължаваме промяната" за предизборна коалиция. Все по-ясно става, че в партията на Кирил Петков и Асен Василев се колебаят най-вече, защото искат да си оставят отворена врата към БСП за след изборите. Че дори и към президента. Приказките за изчисления и анализи са само за пред хората.

"Ние сме припознали и "Демократична България", и БСП като партньори и вярвам, че в един следващ парламент ние ще направим една голяма, сериозна коалиция - антикорупция, която да може да прокара всички закони, които вече започнахме и всички заявки, които сме дали пред нашите избиратели".

Това заяви днес Йордан Терзийски от "Продължаваме промяната".

Бившият премиер Кирил Петков пък, след като обясни, че президентът Румен Радев не е политически опонент на партията, допълни:

"От БСП се вслушват при реални аргументи, въпреки че имат русофилски избиратели. Ако трябва да изберат пред газова сигурност и идеология, ще изберат газова сигурност".

Повече от година насам "Демократична България" губи своята идентичност, защото прави компромиси. Вярно, тези компромиси донякъде са оправдани, защото целта е да се извадят ГЕРБ и ДПС от властта.

Те обаче вредят както на самата формация, така и на България като цяло. Защото "Демократична България" е автентичната промяна. Тя представлява хората, които протестираха срещу безобразията на Бойко Борисов още от първия му мандат.

Тази формация не се е пръкнала наскоро изпод нечия фуражка. Нейното обезличаване крие риск от обезличаване и неслучване на самата промяна.

Автентичната десница записа достатъчно компромиси  - и с "Има такъв народ", и с президента, и с БСП. Протестът, който "Демократична България" организира пред президентството преди дни е правилна стъпка към връщане на собствената идентичност. Формацията трябва да продължи да следва тази политика и да я надгради, като си оттегли предложението към "Продължаваме промяната".

Факт е, че БСП преживя катарзис и започна да подкрепя съдебната реформа, след като в третия мандат на ГЕРБ с гласовете на социалистите бяха избрани и Иван Гешев, и Сотир Цацаров. Промяната обаче включва и безкомпромисна евроатлантическа ориентация, каквато ГЕРБ не осигури. И по отношение на която БСП винаги е била уклончива, най-меко казано.

Дори от "Продължаваме промяната" предпочитаха да си траят по въпроса за Крим преди Русия да нападне Украйна. Единствената безкомпромисно евроатлантическа формация остава "Демократична България".

"Гласувайте за нас! Без БСП на власт!

Те продължават промяната, но ние я започнахме!

Гласувайте за нас, за да си гарантираме истинска промяна!"

Нещо такова би трябвало да е предизборният лозунг на "Демократична България". Така тя ще се върне окончателно към своята същност. И със сигурност ще допринесе повече за постигането на заветната цел - поне 121 мандата в парламента за истинска промяна.

Ако обяви за предизборна цел "121 мандата без БСП" "Демократична България" най-вероятно ще постигне по-добър резултат, отколкото ако влезе в предизборна коалиция с "Продължаваме промяната". От "Демократична България" би трябвало да обяснят на своите и на всички останали избиратели, че всеки глас "за" тях е глас "против" БСП във властта.

И да им напомнят, че от избирателите зависи колко и какви компромиси ще се налагат след изборите. Колкото повече депутати има "Демократична България", толкова по-малка е вероятността да се налагат отново компромиси с БСП.

Отстояването на собствена идентичност, особено по време на избори, винаги е най-правилната политика. Подтичването след силните на деня е всичко друго, но не и лидерство. Тогава сам се отказваш от перспективата и ти да си силен някой ден.