Американският генерал в оставка Филип Брийдлав, бивш главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, казва, че е реалистично украинската армия да освободи страната от руските нашественици и обвинява Запада в "отчаян стремеж да спрат войната със санкции, а не с оръжие".

В интервю за украинския новинарски сайт НВ Брийдлав се застъпва за предоставяне на Украйна на необходимите западни оръжия в точното количество и възможно най-бързо. Той обвинява собственото си правителство в протакане, обяснява на представителите на страните-членки на НАТО защо днес Украйна воюва на фронтовете си за целия западен свят и нейната подкрепа е необходима и изключително важна.

"Ако погледнете как се водеше тази война в началото, можете да видите, че целта на Путин в ранните й етапи беше напълно да унищожи правителството на Зеленски и съществуващите държавни институции в Украйна, за да прехвърли властта на лоялни представители. Очакваше, че украинците ще го посрещнат с отворени обятия, че военната кампания ще приключи за седмица, че Западът няма да се застъпи за Украйна", казва Брийдлав.

По-нататък генералът отбелязва, че Путин е претърпял "огромно стратегическо поражение" в битката за Киев и второ стратегическо поражение в околностите на втория по големина украински град Харков.

"Сега той се реорганизира и се опитва да спечели битката за Донбас. Все още вярвам, че целта му е непроменена - да премахне правителството на Зеленски и да доведе на власт лидери, които са абсолютно лоялни към Москва", продължава Бридлав. "Нищо не се е променило в това отношение. Загубен в мащабна интервенция, той се опитва да постигне същата цел, завземайки парче по парче територии в Донбас, изтощавайки украинската армия, унищожавайки украинската инфраструктура и украинската икономика".

Бридлав предупреждава европейските лидери, че амбициите на руския президент надхвърлят границите на Украйна.

"Мисля, че сега Путин ще насочи усилията си към страни извън НАТО, като Грузия и Молдова. Защото той прекрасно разбира какво е НАТО и се страхува от неговите способности. Никой обаче не знае докъде всъщност стигат амбициите на руския президент", казва американският генерал.

Той обвинява западните лидери заради късогледата им политика спрямо Русия в десетилетията сред падането на Берлинската стена и за това, че не са реагирали по-твърдо на войната през август 2008 година, когато Русия откъсна от Грузия Абхазия и Южна Осетия.

"Когато Берлинската стена падна и през 1991 г. СССР се разпадна, Варшавският договор престана да съществува, светът беше объркан. В крайна сметка той избра вектора да помогне на Русия да се присъедини към западния свят. Всички се надяваха, че Русия има шанс да стане истинска демокрация и тя ще се възползва от него, тъй като се възползва от шанса да се присъедини към света с пазарна икономика. През този период, който аз наричам период на „горещата прегръдка с мечката“, много западни страни се оказаха тясно свързани с Русия чрез многобройни бизнес връзки и контакти, както и чрез нуждата си от руски енергийни ресурси", казва Бридлав.

"В това желателно мислене всички искаха да търгуват, затваряйки си очите за сигналите за необходимост от въоръжен сблъсък с Русия, докато нейните апетити тепърва се пробуждаха", добавя той.

Нови цивилни жертви

Руски обстрел е убил 21 души тази нощ в централната Днепропетровска област на Украйна, съобщи днес губернаторът Валентин Резниченко, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Единадесет души са убити в района на украинския град Никопол, а други 10 – в град Марганец, написа Резниченко в Телеграм.

В нощта на 9 срещу 10 август руските войски са обстреляли и украинското черноморско пристанище Николаев с реактивни системи за залпов огън "Смерч". Трима души са ранени, сред които 13-гоишно момиче, съобщи в Телеграм областният управител Виталий Ким.

Сутринта на 10 август руските сили са обстреляли и две общини в Сумска област, съобщи управителят ѝ Дмитрий Живицки в същата социална мрежа. Той не даде данни за жертви и пострадали.

Ново военно съединение и затворници за армията

Британското разузнаване, цитирано от Ройтерс съобщи, че Русия е "почти сигурно" е сформирала ново сухопътно съединение, което да хвърли във войната в Украйна.

Новото съединение, наречено 3-ти армейски корпус, е със седалище в град Мулино, източно от Москва.

Ежедневната разузнавателна сводка посочва и че руските командири са изправени пред “съперничещи си оперативни приоритети” - да засилят офанзивата си в Донбас на изток и да укрепят отбраната си срещу украинските контраатаки на юг.

Си Ен Ен публикува днес разследване, според което руските власти предлагат на затворници амнистия и парични възнаграждения, ако се съгласят да отидат да се бият в Украйна. Материалът се позовава на разговори със затворници в Русия чрез контрабандно внесени мобилни телефони в килиите. Един от свидетелите на разследването казва, че от предложението могат да се възползват убийци или крадци и осъдени за дрога, но не и изнасилвачи, педофили, екстремисти или терористи. Предлаганото възнаграждение е от 100 000 до 200 000 рубли на месец, а на семействата обещават 5 милиона рубли обезщетение, ако близкият им бъде убит. Свидетелят на телевизията казва още, че 50 затворници са били вече одобрени, но чул, че кандидатствалите били около 400. По данни на западни разузнавания Русия е дала общо около 75 000 убити и ранени от началото на войната и е остър пролемът с попълването на въоръжените ѝ сили. 

 Хипотези за взривовете в Крим 

Разминават се експертните версии по повод експлозиите на военното летище "Саки" в Крим, констатира в. "Московский комсомолец". Руският печат помества коментари за вчерашния инцидент на украинския полуостров, анексиран през 2014 г. от Москва, където според федералното министерство на отбраната са се взривили авиационни боеприпаси.

По последни данни на кримските здравни власти ранените са 14 и са получили медицинска помощ, посочва "Известия". Все още не се знае за други загинали освен един цивилен, за когото бе съобщено вчера.

Никой не е забелязал удар на ракети или снаряди по въздушната база, затова според местните хора става дума за диверсия, цитира "Московский комсомолец" реакция в Телеграм на бившия украински депутат Олег Царьов, осъден през май на 12 г. затвор за колаборационизъм с Русия. А според руския политолог Дмитрий Евстафиев "дори да е диверсия . . . Това е удар по наша конституционна територия, което влече не само политически, но и юридически последици".

Малко е вероятно мощната противовъздушна отбрана на Крим да е "проспала" ракетна атака, пише "Независимая газета".Малко преди излизането от печат на днешното издание на вестника официална версия стана предположението за нарушение на нормите за сигурност или случайно стечение на обстоятелства. Медии вече писаха, че причина за инцидента е бил пожар при товарене на гориво, добавя всекидневникът. Но припомня: "Украински представители неведнъж са заявявали, че смятат при първа възможност да атакуват военни обекти в Крим".

Украйна отрича да е замесена, отбелязва онлайн изданието "Медуза". "Какво общо имаме ние? Това може да са компенсаторни механизми на неефективното управление във въоръжените сили на Руската федерация", казал пред руската телевизия "Дожд" Михайло Подоляк, съветник в офиса на украинския президент. Но заявил в Туитър: "Всичко едва започва". 

Експлозиите "са поредно напомняне чий е Крим. Защото това е Украйна!", цитира руското сп. "Военное обозрение" коментар на украинския вицепремиер Ирина Верешчук в социалните мрежи.

Главният редактор на руската телевизия Ар Ти Маргарита Симонян заявила в Телеграм, че според източници "е изключено огнево въздействие от страна на Украйна", но може да става дума за диверсия или "безхаберие".

Основната "неофициална" версия за станалото са украински удари с американски ракети "Хаймарс" "някъде откъм Одеса". Никой обаче не е видял нито една ракета в небето, нито стрелба по нея от руските зенитни системи, пише в коментар за "Комсомолская правда" московският военен експерт Виктор Баранец.

Освен това ракетите би трябвало да прелетят над 300 км, но Украйна няма такива оръжия. Дори САЩ да са доставили на Киев системи ATACMS, което Пентагонът отрича, техните боеприпаси не биха стигнали до кримската база, тъй като максималният им обсег е 272 км. Накрая, засега на мястото на експлозиите не са открити никакви парчета от ракети, разсъждава аналитикът.

И добавя, че "никой от стотиците очевидци не е отронил и дума за разхвърчали се бомби или ракети, което неизбежно трябва да се случи при детонация". "Загадка някаква . . .", заключава наблюдателят на "Комсомолская правда".

Пристигнал на местопроизшествието, руският губернатор на Крим Сергей Аксьонов уверил според "Комерсант", че няма да обявява извънредно положение в региона, а днес властите ще започнат основната дейност, насочена към оценка на щетите от взривовете. 

Високопоставен украински служител изказа предположение, че поредицата от експлозии в руска военновъздушна база в Крим може да са дело на партизани и Киев отрече да носи отговорност за инцидента дълбоко в окупираната от Русия територия, предаде Ройтерс.

Съветникът на президента Володимир Зеленски също така предположи, че руска некомпетентност може да е възможна причина за взривовете вчера. По данни на здравното министерство в анексирания от Русия Крим в следствие на експлозиите е загинал един цивилен и са ранени осем души. Във видеоклипове, публикувани в социалните медии, се виждат огромни кълба дим. Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г. и през февруари го използва като една от стартовите площадки за своята инвазия.

"Разбира се, че не. Какво общо имаме ние с това," отговори Михайло Подоляк на въпрос от онлайн телевизионния канал "Дожд" дали Киев е отговорен за експлозиите. "Хората, които живеят под окупация, разбират, че окупацията е към своя край", добави Подоляк.

Москва заяви, че експлозиите, които според свидетели са поне 12, са детонации на складирани боеприпаси, а не резултат от нападение.

Най-малко 10 единици бойна авиация са унищожени при поредицата от взривове в руската авиобаза в Новофьодоровка, на анексирания от Русия Кримски полуостров, съобщиха украински представители, цитирани от ДПА.

"След експлозиите видяхме, че е поразена руска авиационна техника", каза по телевизията говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат.

По думите му в авиобазата са били разположени руски изтребители Су-30М и Су-24, наред с военнотранспортни самолети Ил-76.