Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото през 2020 година България тихомълком предаде на Анкара, е получил статус на бежанец в Полша, предаде OFFNews.

На 23 юли тази година шефът на Службата за чужденците във Варшава му е признал статут на бежанец, след като е удовлетворил молбата на кюрдския активист.

През септември 2020 г. евродепутатът Иво Христов разкри, че кюрдът Селахаттин Юрюн е бил предаден на Турция въпреки висящо съдебно производство у нас срещу отказ на Държавната агенция за бежанците да му предостави убежище.

"39-годишният Селахаттин Юрюн, активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, днес трябваше да бъде освободен от затвора в Казичене, а на 29 септември трябваше да се яви в административния съд на дело за бежански статут. Вместо това е натоварен в бронирана кола и отведен до границата, където към 16,00 часа е предаден на турските власти. В неделя, когато посетих Селахаттин в затвора, той беше сигурен, че няма никаква вероятност да бъде депортиран. След телефонния разговор между двамата диктатори явно нещата са се променили", обяви Иво Христов.

Евродепутатът изрази мнението, че предаването се е случило след договорка между тогавашния български премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган. Кюрдът попада в България през 2019 година, след като е бил задържан и по думите му - изтезаван от турските власти. През януари 2020 г. турците го издирват чрез Интерпол, като изпращат до българското МВР информация за предполагаемата връзка на мъжа с ПКК - националистическа организация в Турция, която Анкара определя за терористична групировка. След това България, без да бъде задължена да го прави, информира Турция къде се намира търсеният от нея политик и на каква фаза е производството по предоставяне на убежище у нас.

След предаването на Юрюн МВР осъжда публикациите в медиите, "съдържащи манипулативни внушения за незаконни действия на служители на Дирекция "Миграция" – "експулсиране" и "депортация" в Република Турция на турски гражданин".

"След изтърпяване на наказание лишаване от свобода за срок от общо 9 месеца в български затвор на 18.09.2020 г. от служители на Главна дирекция "Гранична полиция" спрямо пребиваващия незаконно на територията на Република България чужд гражданин Селахаттин Юрюн е приложена мярката "връщане до страна на произход" в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция", обявиха от МВР.

С предаването му на Анкара Юрюн е настанен в затвор със засилена сигурност в Одрин, докато делото срещу него тече. На 21 юли 2021 година той успява да избяга от Турция (не обяснява как) с полет до Варшава с фалшив паспорт. Той е задържан още на летището в полската столица и поставен в затворен център за чужденци в Кросно Оджанске. 

От центъра за настаняване подава до полските власти искане за международна защита. Междувременно в Турция е осъден на 12,5 години затвор. В мотивите си за международна защита и убежище в Полша Юрюн пише, че ако бъде предаден повторно на турските власти, може да бъде задържан, изтезаван и дори убит.

Явно Варшава се е съгласила с аргументите на кюрда, тъй като той е освободен от центъра в Кросно Оджанске и преместен в такъв с отворен режим в Лешновола. След решението на миграционните власти във Варшава за предоставяне на статут той вече живее на частен адрес в полската столица и има право да кандидатства за лична карта за пребиваване в страната за неопределен срок. В момента усилията на Юрюн и неговите юридически пълномощници са да се събере със семейството си легално в Полша.