Руската пропагандна машина включи нов актив във войната в Украйна - американският актьор Стивън Сегал.

Сегал, който подкрепя режима на Путин още от анексацията на Крим през 2014 г., е заснет от руския сайт TVZVEZDA при развалините на затвора "Оленивка" в източна Украйна, в който преди дни бяха убити десетки украински военнопленници, съобщава Military Times.

Според властите в Киев затворът е бомбардиран от руснаците, за да се прикрият ужасните условия и мъченията, на които са подложени военноплениците в него. Според Москва украинците са избили собствените си военнопленици, за да не говорят пред руските власти.

Сегал защитава руската теза, като твърди, че са ползвани американските ракетни системи HIMARS.

“Определено изглежда като ракета”, обяснява експертно холивудския актьор. "Ако гледаш горенето и други детайли, разбира се, че не е бомба."

Противно на образите във филмите му, Сегал няма никакъв военен опит.

Сегал развива и конспиративна хипотеза - Зеленски наредил ракетния обстрел, тъй като "нацист" в затвора планирал да разкрие престъпленията му.

"Интересното нещо е, че един от убитите нацисти е нацист, който тъкмо започна да говори за Зеленски. За това как Зеленски е отговорен за заповедите за мъчения и други зверства, които нарушават не само Женевската конвенция, но и са престъпления против човечеството."

Не е ясно как Зеленски е давал заповеди в затвора под руски контрол, но руската пропаганда обикновено е лишена от логика.

Руската медия идентифицира Стивън Сегал като "специален представител" на руското външно министерство. Сегал подкрепя Путин от години, като руският диктатор му връчи паспорт с гражданство през 2014 г., след като актьорът обяви киевските власти за "нацисти" на събитие с "Нощните вълци". Сегал не е ползвал американския си паспорт отдавна, тъй като в родината му го очакват редица обвинения за сексуално посегателство и изнасилване.