Кметът на Мариупол каза, че градът му е "в ръцете на окупаторите" след седмици на обсада от руски сили, които изравниха града със земята, причинявайки неизвестен брой цивилни жертви и принуждавайки стотици хиляди да напуснат домовете си, предаде Си Ен Ен.

„Не всичко е в нашата власт“, ​​каза в телевизионно интервю Вадим Бойченко, кмет на Мариупол. "За съжаление днес ние сме в ръцете на завоевателите."

Бойченко призова за пълна евакуация на останалото население на Мариупол. В мирните времена градът на брега на Азовско море имаше над 400 000 жители.

"Според нашите оценки около 160 000 души сега са в обсадения град Мариупол, където е невъзможно да се живее, защото няма вода, няма ток, няма топлина, няма връзка", каза той и добави: "И това е наистина страшно ".

Според международни медии не е ясно дали битките в града продължават и в този момент.

Властите в Мариупол твърдят, че към 28 март от руските бомбардировки са загинали близо 5 000 жители, включително 210 деца. 

Украинските власти твърдят, че руските сили са попречили на хуманитарни конвои да се приближат или да напуснат безопасно града.

Проруски сепаратистки лидер каза в неделя, че около 1 700 жители на Мариупол се „евакуират“ всеки ден от града и околностите му, но украинските власти казаха, че руснаците всъщност извършват това, което описват като насилствено депортиране на хиляди в Русия.

Припомня се, че вчера в интервю за руски журналисти Зеленски заяви, че Украйна държи част от града под свой контрол.