Висш украински военен днес обеща, че Херсон, единственият завзет от Русия украински областен център, скоро ще бъде освободен, съобщава сайтът "Гордон".

"Искам да предам на херсонците: нека потърпят малко, няма да е толкова дълго, колкото всички очакват. Ще бъде бързо. Нека изчакаме още малко. Ние не ги забравяме, никой не изоставя хората си, ние ще им се притечем на помощ, но нека почакат малко. Скоро те ще видят и чуят всичко", беше цитиран да казва генерал-майор Дмитрий Марченко в интервю за портала РБК-Украйна.

Херсон в Южна Украйна е стратегически важен, защото граничи с анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров. Ако Киев си върне Херсон, следващата очевидна цел на контранастъплението би бил Крим.

Инсталираната от Москва колаборационистка администрация в Херсон говори за "референдум" за присъединяване към Русия наесен. Подготовка за подобен референдум официално започнаха окупационните власти в съседната Запорожка област.

Оперативното командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна съобщи на 28 май, че украинските военни са преминали в контранастъпление на юг. Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече Херсон ключова цел на Въоръжените сили на Украйна на юг.