Поставеният от Русия управител на Запорожката област в Южна Украйна издаде днес заповед да провеждане на референдум за присъединяване на територията към Русия, предаде ТАСС. 

С подобен, непризнат никъде в свободния свят референдум, Русия анексира Кримския полуостров, след като военно нахлу в него през 2014 година.

"Подписвам разпореждане към Централната избирателна комисия за начало на подготовка за провеждане на референдум за присъединяване на Запоржка област към Руската федерерация", каза Евгени Балицки, цитиран от руската държавна агенция.

По-рано днес украински медии съобщиха, че Русия ускорява процедурите за анексиране на окупираните от нея части от Южна Украйна, който украинските сили контраатакуват.

В последното от всекидневните си обръщения към нацията снощи украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ако Русия проведе нови референдуми за заграбване на украински територии, това ще затвори пътя за преговори с нея.

В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви:

"Работата е в това, че тези планове (за референдуми - б.р.) са на жителите на региона. Не ние провеждаме референдум. Тук, очевидно, трябва да се разбере, към кого се обръща Зеленски с това обръщение - към гражданите на Украйна в споменатите райони или към гражданите на Русия... Трябва да се обърне към своите граждани и да ги пита защо сред са толкова много тези, които не искат да живеят в неговата страна".