Украйна обяви, че доставките на петрол по южното разклонение на тръбопровода "Дружба" ще бъдат възобновени по-късно днес, ако се извърши плащане за транзита, извършван от словашката рафинерия "Словнафт".

Това заяви икономическият министър на Словакия Рихард Сулик, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция Сулик каза още, че прекъсването на потоците по тръбопровода е настъпило, тъй като западна банка е отказала да обработи плащането за транзита, направено от руска страна към Украйна.

"Не виждам допълнителен политически контекст зад това, защото няма такъв. Просто имаше техническа повреда или неправилна оценка. Случват се такива проблеми", каза той. "Моят украински колега ме увери днес, че ако парите пристигнат, петролът ще потече още днес", добави Сулик.

Той допълни, че проблемът с плащането е изненадало Словакия, тъй като страната е останала с впечатлението, че ако вносът на петрол е разрешен съгласно санкциите на Европейския съюз срещу Русия, плащанията за транзит също са разрешени. Сулик увери, че Братислава проучва казуса.

Спирането на тръбопроводните потоци засегна Унгария, Словакия и Чехия, които имат ограничена способност да внасят алтернативни доставки по море.

Унгарската рафинерия MOL обяви, че е превела таксата за транзита и обясни по-ранното задържане на средствата "с технически проблеми, възникнали на банковия фронт".

Руският тръбопроводен монополист "Транснефт" обяви, че планира да възобнови подаването на петрол през южната тръба на „Дружба" в 16 часа московско време, съобщи руската държавна информационна агенция РИА. Според агенцията Украйна е потвърдила, че е получила плащането за транзита на руски петрол до Унгария и Словакия.

Чешката рафинерия Unipetrol отказа коментар пред Ройтерс и не е напълно ясно дали потоците към Чешката република ще бъдат възобновени.