Ирански агент е обвинен в заговор за убийството на Джон Болтън, бивш съветник на правителството на Тръмп по въпросите на националната сигурност, като предполагаемо отмъщение за американския въздушен удар, при който беше убит популярен и влиятелен генерал в Иран, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шахрам Пурсафи, идентифициран от американски служители като член на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран, понастоящем се издирва от ФБР по обвинения, свързани със заговора за убийство.

Прокурорите заявиха, че деянието вероятно е било планирано като отмъщение за удара през януари 2020 г., при който беше убит Касем Солеймани, командващ елитните ирански сили "Кудс".

В изявление Болтън благодари на ФБР и министерството на правосъдието за работата им по разработване на случая.

"Въпреки че сега не може да се каже много, едно е безспорно: иранските управници са лъжци, терористи и врагове на Съединените щати", каза той. "Не за първи път разкриваме ирански заговори за отмъщение срещу лица на територията на САЩ и ще работим неуморно за разкриването и пресичането на всеки един от тези опити", заяви помощник главният прокурор Матю Олсън, най-високопоставеният служител по въпросите на националната сигурност в министерството на правосъдието.

Иран нарече "безпочвени" повдигнатите от САЩ обвинения срещу ирански гражданин в заговор за убийството на Джон Болтън, съветника по националната сигурност на бившия президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Иран решително предупреждава да не се предприемат никакви действия срещу ирански граждани под предлог тези смехотворни и безпочвени обвинения", заяви говорител на външното министерство в Техеран според ирански медии.