Прокуратурата започва обзор на "неверните политически твърдения". 

Това е основното от изявление днес на зам. главния прокурор Десислава Пиронева (една от 5-имата заместници на Иван Гешев).

Пиронева обяви имена и цитати от първите включени в този "обзор на срама". Няма да повярвате - първият посочен в първия обзор е Христо Иванов.

Цитатът му е:

"Фактологията около "Барселонагейт" е известна от години, но очаквам поредното замитане под килима."

Коментарът днес на Десислава Пиронева бе, че Специализираната прокуратура "многократно е предоставяла информация" по този случай - и че по досъдебното производство се извършват действия. Както и че всеки български гражданин можел да се запознае чрез проверка в интернет (не стана ясно какво става с превода на 200 страници, който бе обявен точно преди месец и половина за ключов за разследването на "Барселонагейт". Това стана на 15 февруари, а езикът не е рядко наречие от покрайнините на Вануату, а испански, б.р.).

Под № 2 в първия бюлетин на ПРБ влезе Надежда Йорданова (по-късно бе повторена), под № 3 Кирил Петков, следва Асен Василев, а Христо Иванов "участва" общо още 3 пъти във "фалшивия обзор".

Десислава Пиронева днес.

"Прокуратурата отчита множество атаки (в кавички) имащи политически характер, насочени срещу съдебната власт и  в частност прокуратурата", изчете Пиронева.

Като също такава "фалшива новина" бе цитирано изказване на Бойко Рашков - че държавното обвинение не иска да разпита Васил Божков като свидетел за подкупа чрез видеоконферентна връзка. 

Всъщност истината е, че ПРБ обяви, че предприема стъпки към разпита му - това стана в края на миналата седмица, точно 2 г. и 4 месеца след изчезването на Божков в Дубай. 

Освен това Прокуратурата на Република България била "съгласна изцяло" с премиера Кирил Петков - че не трябва да има никаква толерантност към корупцията. И че никой не е над закона.

Но все пак Пиронева допусна, че:

"Атаките срещу прокуратурата и отделни прокурори е вероятно да целят нейното овладяване."

Заместничката отново повтори новия лайтмотив на шефа си Гешев - че прокуратурата в момента е "първата и, за съжаление все по-често, последната преграда между беззаконието и българските граждани" (не стана ясно какво се е случило с българския съд например и с какво се занимава, б.р.).

"ПРБ ще опита да обобщава клеветите от последно време. И да изнася обективно информации, така че гражданите да си вадят изводи", обобщи нуждата от новия бюлетин днес Пиронева.

Докато тя изчете написания текст, отзад компания ѝ правеха още двама от зам. главните прокурори Красимира Филипова и Борислав Сарафов.

Изявлението, обещаващо пълна прозрачност и яснота, завърши с "Приятен ден" - въпроси не бяха допуснати. Целия текст на изявлението може да вдите на този линк или във видеото по-долу:

По-късно през деня на Пиронева отговори началничката на кабинета на премиера Петков Лена Бориславова. Тя на свой ред каза, че в обществото има "остро усещане за липса на справедливост".

"Специализираният съд и прокуратура  бяха превърнати в удобна бухалка", повтори тя.

Бориславова обяви - обратно на казаното от прокуратурата, че основна причина за неприемане първоначално на нашия План за възстановяване и устойчивост е била липсата на решителни заявки за реформи за отчетността и отговорността на главния прокурор (прокуратурата до днес - включително и в настоящото изявление, твърди, че това не е вярно, б.р.).

Според нея връщането на доверието в съда и прокуратурата е бил основен приоритет на ПП и напомни че Министерският съвет вече е контактна точка за подаване на сигнали пряко към Европейската прокуратура.

"Българската изпълнителна власт няма да се откаже", обяви Бориславова.

И каза, че на свой ред  от утре ще започне да функционира подстраница към сайта на МС, на която ще се информира за законодателната дейност, как граждани могат да подават сигнали към Европрокуратурата, както и за други новини, свързани с правосъдната реформа.

Като пример за "удивлението" им от българската прокуратура тя изреди например как повече от 2 години тя не е пожелала да разпита "лице, готово да даде показания за извършени престъпления и корупция".

"В същото време за по-малко от 2 часа българската прокуратура успя да открие досъдебно поризводство срещу вицепремиер за участие в разговор, в който той не е участвал и който не се е състоял", каза Бориславова.

По повод писмо от Специализираната прокуратура до правителството (явно изпратено в изблик на чувство за хумор, б.р.) - да им изпратят списък с лица, които имат право да разследват, Бориславова обяви, че няма как да стане. 

"Ако прокуратурата има стари навици - ги каня най-учтиво да не ни ги налага чрез такива писма", заяви още.

Тя изрази "своята надежда", че държавното обвинение ще започне да работи ефективно, както и в изпълнение на своите конституционни правомощия, "които започва да осъзнава".

"... Както и че ще покаже на българското общество не само пресконференции, а ще отчита постижения и резултати."

Бориславова завърши, че прокуратурата забравя че е не само независима, но и "дължи отчетност на българския народ".

"И когато проумее това, може би наистина ще стане "правилната преграда" между беззаконността и българското общество."