Софийската градска прокуратура е поискала "изпращането на молба за правна помощ за разпит като свидетел на Васил Божков чрез видеоконференция". Поводът е водената проверка, стартирала от МВР срещу "политически лица" - както става ясно от съобщение на прокуратурата, макар че въпросните лица не се споменават.

Любопитно е, че фактът на изчезването на Васил Божков се прокрадна в медиите през януари 2020 г., а той бе обявен за издирване на 29 януари същата година. Смята се, че фактически двамата със съдружника му Георги Попов са пътували със служебни паспорти в посока Дубай в последните дни на декември 2019 г..

Днес от градската прокуратура пишат:

СГП е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, Отдел „Международен“, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност. Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ.

И допълват, че ".. връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства".

Рязкото активизиране на това процесуално-следствено действие съвпада с факта, че вчера Божков даде пресконференция пред журналисти също по видеовръзка. А вътрешният министър Бойко Рашков на брифиг посочи члена от НПК, според който лица се разпитват по видеоконфренция и това се зачита за редовно доказателствено средство - чл. 274.

За разпит при "условия за взаимност" днес пък говори правосъдната министрка Надежда Йорданова, която заяви, че "задължително трябва да бъде проведено разследване след изказването на Васил Божков, като бъдат изяснени всички факти обективно и по реда, предвиден по закона."

Ето и съобщението:

СГП поиска изпращането на молба за правна помощ за разпит като свидетел на Васил Божков чрез видеоконференция 

Във връзка с образуваното дело за изнудване на Васил Божков Софийска градска прокуратура (СГП), съобразно поетия ангажимент да информира обществеността, допълва информацията, която е предоставила до момента чрез прессъобщения и брифинг:

https://prb.bg/sgp/bg/news/57163-pressaobshtenie

https://prb.bg/sgp/bg/news/57210-sgp-vazlozhi-sluchaya-s-borisov%2C-goranov-i-arnaudova-na-sledovateli-v-so-sgp%2C-ko

Във връзка с необходимостта да бъдат валидно извършени опорочените действия по разследването, предприети от разследващ орган към ГДНП, се провеждат активни действия по разследване, като се извършват разпити на поемни лица, извършва се оглед на веществени доказателства, разпитват се и други свидетели. 

СГП е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, Отдел „Международен“, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност. Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство. Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства. 

В хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели, които имат отношение към разследваните обстоятелства по досъдебното производство. 

Работата по делото продължава чрез извършването на активни процесуални действия. Периодично българската общественост ще бъде информирана.