След провала с преместването на Паметника на Съветската армия, политиците в Столичния общински съвет ще бъдат изправени пред пореден тест за това доколко са евроатлантици и подкрепят героичната съпротива на украинския народ срещу руските агресори. 

"Внесох в СОС писмо за преименуване на булеварда пред Руското посолство в София на „Героите на Украйна“. Писмото завършва с думите: “Много пъти повтаряме, че София означава мъдрост. Но какво е мъдростта ако не е облечена в достойнство, морал, благородство и съпричастност.” Сега топката е в СОС!", съобщи във фейсбук журналистът Найо Тицин. 

Според правилника на Столичния общински съвет по въпроси, представляващи обществен интерес, гражданите могат да правят предложения за включване на точки в дневния ред на СОС, както и да представят становища по проекти за решения на СОС. Предложенията по ал. 1 задължително се разпределят от председателя на СОС на Постоянната комисия за връзки с гражданското общество, предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за предварителна оценка на обществения интерес. В двуседмичен срок комисията по ал. 2 представя на председателя на СОС становище за обществената значимост на поставените въпроси, въз основа на което председателят на СОС разпределя предложението за разглеждане по същество от компетентните комисии, след което включва предложението в дневния ред на СОС или отклонява предложението и информира неговите вносители.

Чехия вече преименува улицата, на която се намира посолството на Руската федерация в Прага, на "Героите на Украйна".

Ако това се случи и в София, руската посланичка Елеонора Митрофанова може наистина да изпълни желанието на много българи, а именно да се изнесе по формулата "чемодан-вокзал-Москва" (куфара, на гарата и в Москва, в момента полети между България и Русия няма - б.р.), защото в противен случай ще трябва да си направи нови визитки с новия адрес на посолството, славещ защитниците на Украйна, както и да актуализира бланките на посолството. 

Преди няколко седмици общинският съвет, доминиран от ГЕРБ, прехвърли на премиера Кирил Петков (ПП) другия горещ картоф - казуса с преместването на Паметника на Съветската армия, а той оттогава си мълчи по въпроса.