Въпреки уж устната договорка да бъде премахнат Паметника на съветската армия, наричан и Монумент на окупационната червена армия, Столичен общински съвет гласува "против" разглеждането на доклада за това.

Според ГЕРБ причината е, че докладът не е преминал през задължителните водещи комисии. От ДБ отбелязаха, че и ГЕРБ са вкарвали доклади предварително, без да са минали през комисии, което наистина е практика на управляващите. В добавка, този доклад е внесен преди 2 години.

Управляващите обещаха темата да влезе в дневния ред след разглеждане в комисиите, но според ДБ те ще отлагат това максимално.

"Не желаете да се произнесете за МОЧА. Не желаете да се произнесете, защото нямате доблестта да кажете - желаем да остане в центъра на София", отбеляза Методи Лалов от ДБ.

По-късно Георгиев направи специален брифинг по темата, като подчерта тезата, че Паметникът на съветската армия е държавна собственост, не общинска, и "чакаме собственика".

"Има политическа воля и тя е ясно изразена, никога не е отменяна. Има юридичиски път, който трябва да бъде спазен. Няма как Столична община да каже на вас какво да правите със собственото си жилище. Така държавата трябва да се разпореди със своя имот и своите активи", отбеляза той.

Това е подкрепено от решение на ВАС от преди 10 години, подчерта Георгиев. Както и от общинската управа на София. Теренът, на който е самият паметник, обаче е общински. След това излезе най-новият зам.-кмет на София Михаил Боршош:

"Всички въпроси за преместването на паметника трябва да се отправи към четири човека - Кирил Петков, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов. Единствените, които могат да преместят паметника, са те и управляващата коалиция", подчерта той.

Да питат за становище и президента Румен Радев, "който щеше да ходи на парад на руската армия на Червения площад", предложи Георгиев.

"Той, Румен Радев, обича да взема становище пред всякакви въпроси. Демократична България коленичи преднего, клечаха там пред президенството. Не може коалиционните партньори на същата тази Червена армия да пита нас защо паметникът не е премахнат. Въпросният казус зависи от правителството."

Според ГЕРБ те са очаквали районния кмет Трайчо Трайков да внесе план за обезопасяване на паметника, а явно "той не се е справил и те имат коалиционно недоразумение".

Ден след началото на руската инвация в Украйна районният кмет на "Средец" в София Трайчо Трайков обяви процедура по премахване на монумента, решението за което е взето още през 90-те. Последното оправдание на общинските съветници беше, че няма районен кмет, който да започне процедурата. 

Трайков тогава изтъкна, че на теория мнозинство в СОС за премахване на паметника има. ГЕРБ обаче години наред избягва темата с различни технически похвати. Днес той коментира решението така: