Украински официални представители определиха атаката на 9 август в Крим като началото на украинската контраофанзива на юг, което наведе на мисълта, че украинските военни ги чакат интензивни боеве през настоящия месец август и през септември, които могат да бъдат решаващи за резултата от тази фаза на войната. Това пише във всекидневната си сводка базираният във Вашингтон мозъчен тръст - Институт за изследване на войната, цитиран от БТА.

Украински официален служител заяви вчера пред "Политико", че "може да се каже, че това е началото" в отговор на въпрос кога може да се очаква началото на планираната украинска контраофанзива. Войната "започна в Крим и трябва да свърши в Крим - с неговото освобождаване", отбеляза вчера украинският президент Володимир Зеленски.

Руските официални представители все още са в неведение за извършената атаката във вторник срещу военновъздушната база "Саки", намираща се в окупирания от Русия Крим, на 225 километра от руските фронтови линии, при която бяха унищожени най-малко 8 руски военни самолета и множество сгради. Сателитни снимки потвърждават доклади на украинските военновъздушни сили, че при взривовете са унищожени поне 8 руски самолета, което е в противоречие на руските твърдения, че експлозиите не са причинили никакви щети по военните самолети и, че самите взривове не са причинени от украинска атака.

Руски медии публикуваха противоречиви истории за причините за експлозиите. Руското министерство на отбраната твърди, че причината за взривовете е небрежност, причинила взрив в хангар с муниции, разположен на военното летище, а не украинска атака. Ведомството увери, че при взрива не са нанесени никакви щети на военните самолети. Руски военен блогър твърди, че експлозията вероятно не е причинена от ракетен удар и заяви, че хипотетично е възможно експлозията да е причинена от небрежност и неспазване на правилата за безопасност. Блогърът обаче представи и друга версия, според която причина за експлозията може да бил малък хеликоптер с експлозиви, атакувал паркинг в близост до военното летище.

Разказите и историите с противоречиви твърдения в руските медии и на руските военни блогъри сочат, че или самите представители на руското министерство на отбраната имат противоречиви теории относно атаката и ги споделят с медиите или, че Кремъл не е успял да координира информационната кампания за отхвърляне на твърденията, че Украйна е успяла да извърши атака толкова навътре в окупираната от Русия територия.

Руските сили на място във военновъздушната база вероятно вече са разбрали какво точно се е случило, но е възможно все още да не знаят как и откъде точно украинските сили са извършили атаката, се посочва в анализа на мозъчния тръст.