Как може човек да се ваксинира в София - с първа, втора, трета или дори четвърта доза? Ако преди година ваксинационни центрове имаше на всяко кьоше, спирка и болница, сега има доста по-малко възможности.

Разбира се, за всеки е налице възможността да отиде при личния си лекар. През уикенда обаче няма нито един работещ ваксицанионен център в най-населения български град.

През седмицата все пак се предлагат няколко локации с работещи екипи, които ваксинират всеки желаещ. Да установим кои са те бе предизвикателство. От РЗИ-София не благоволяват да отговарят на имейлите си, а отговорните за ваксините и ваксинационните пунктове в колцентъра им - също. След третият сигнал "свободно" дежурният епидемиолог все пак информира за 4 локациии:

Регионална здравна инпекция - София - ул. "Враня" № 20 - от 9:00 до 16:30 ч., всеки делничен ден

Медицински институт на МВР - бул. “Скобелев” №79 - от 8:30 да 12:30 ч., всеки делничен ден

Университетска болница „Лозенец“ - ул. "Козяк" №1 - от 8:30 до 15:00 ч., всеки делничен ден

Лаборатория "Рамус" - ул. "Капитан Димитър Списаревски" №26 - от 9:00 до 15:00 ч., всеки делничен ден

Клуб Z обаче установи, че и МБАЛББ "Света София" на бул. "Акад. Евстатий Гешов" №17 има отворен ваксинационен пункт в делнични дни. Колко още са столичните болници с активни пунктове, за които СРЗИ не знае, остава мистерия.

Макар броят на заболелите да се качва, видно е, че последният вариант на "Омикрон" е по-малко смъртоносен и жертвите не достигат броя от предишните вълни - но сред починалите около 90% са неваксинирани. България продължава да е държавата с най-нисък брой ваксинирани в Европейския съюз - под една трета от популацията.