Министерството на здравеопазването и Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват прилагането на втори бустер от иРНК ваксина срещу COVID-19 при хора над 18 г.

Това съобщават от МЗ. От МЗ одобриха препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката за прилагането на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 г., които желаят.

Втората бустерна доза може да се приложи най-малко четири месеца след първата при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина, уточняват оттам.

 
Източник Министерство на здравеопазването
 

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за:

-трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

- за пациенти на хронична диализа;

- за пациенти с онкохематологични заболявания;

- за потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора; за медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19; за хора на и над 65 г.

Становището на Експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискови лица от населението да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19, допълниха от пресслужбата.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на регионалните здравни инспекции, в кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

От 27 юни Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система, ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина.  Ще има и съответен сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране на функционалностите на системата, пишат от здравното министерство.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4. Засега документът ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

Препоръката на здравните власти идва на фона на вече почти липсваща ваксинационна кампания. 393 са поставените дози за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал.