„Аз съм дошъл в МВР да довърша мутрите, а не да ги връщам някъде другаде, но моята цел е така да свърша тази работа, че тя да издържи пред закона, пред съда и да има осъдителни присъди. И това възнамерявам да направя“

Това обяви днес служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в Министерския съвет, цитиран от БТА.

Думите му дойдоха като задочен отговор на сутрешно интервю на предшественика му на поста Бойко Рашков, който попита дали се спазва принципът „Мутри вън“ или вече принципът е „Мутри вътре“.

Демерджиев добави, че в министерството има десетки хиляди служители, а са сменени единици. Спорът с Рашков възникна най-вече около факта, че е освободено ръководството на ГД "Национална полиция" (при Рашков ГДНП имаше водеща роля при ареста на Бойко Борисов, при разкриването на схеми за кражби от автомагистралите и т.н., б.р.). 

По отношение на новия шеф на „Национална полиция“ Атанас Илков, Демерджиев уточни, че той е бил назначен по времето на министър Рашков и явно е бил оценен достатъчно високо, за да заеме този пост. "В момента временно изпълнява поста, който съм му възложил", допълни служебният министър. 

По темата за предстоящите избори министърът посочи, че екипът, който е провел изборите на два пъти, в момента се намира в Министерство на вътрешните работи.

"Този екип, който преместих, е назначен януари месец 2022 г.,  няма никакво отношение към провеждането на изборите", каза той в отговор на твърдения на бившия вътрешен министър.

По-рано днес Бойко Рашков заяви пред бТВ, че с промените във вътрешно министерство се целяло връщане на модела на управление на ГЕРБ.

"Надявам се да видим персонална корекция в ръководството на МВР", заяви още бившият вътрешен министър, но уточни, че не визира Демерджиев.