Германскияк канцлер Олаф Шолц обеща Германия да достави "много, много оръжия" на Украйна в най-скоро време. Конкретно какви и колко обаче не каза.

Шолц даде лятна пресконференция в Берлин, на която говори по всички най-належащи теми. Канцлерът обвини за войната и високите цени на енергията руския президент Путин, като посочи, че той носи пълната отговорност за ставащото в Украйна.

„Подкрепяме Украйна финансово и всички видяха, че с тази война са свързани всички актуални сериозни кризи в света, в Европа и в Германия“, заяви той. Путин трябва да схване, че конфликтът няма да приключи с мир с условия, продиктувани от Кремъл. „Това не бива да стане и няма да стане, сигурен съм“, заяви той.

На въпрос дали смята за редно да се спре издаването на визи за руснаци в ЕС, както настоява ХДС, Шолц заяви: „Има вече многобройни санкции, които са свързани с конкретни личности. Не смятам, че е редно обаче да наказваме всички руснаци. Това е война на Путин.“

Канцлерът обяви и какви мерки ще бъдат взети, за да се облекчи удара на инфлацията по джоба на гражданите. Убеден съм, че няма да се стигне до социални безредици и хаос, заяви той.

Шолц обяви и че Германия ще построи нови газопроводи към Франция и Испания, за да прекрати веднъж завинаги зависимостта на страната то руските енергийни доставки.

Той смята да подкрепи проекта за тръба от Португалия и Испания през Франция към страните от Средна Европа. Проектът MidCat бе възпиран десетилетия наред, защото в сравнени ес руския газ бе твърде скъп. От него липсват още 226 километра, чийто строеж ще отнеме най-малко две години. Испания настоява финансирането да се поеме от ЕС.

Германия не бива да губи от поглед и други проблемни зони въпреки войната. Освен от газ, страната е зависима и от литий, който пък се доставя основно от Китай. Диверсифициране на доставките на ценни суровини също трябва да се направи възможно най-бързо, заяви още Олаф Шолц.