Президентът Румен Радев ще проведе среща на „Дондуков“ 2 със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „Авакс“ и с ръководството на проектната компания, възложител на строежа - „Ай Си Джи Би“, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Изясняването на реалното състояние и необходимите действия за максимално бързото и ефективно довършване на проекта ще бъдат във фокуса на разговора, посочва БТА.

В срещата ще участват служебният министър-председател Гълъб Донев, служебните министри на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството - Росен Христов и Иван Шишков. Преди ден Шишков инспектира трасето, за да посочи накрая, че било като луксозна сграда - с мебели, но без ток. Оказа се, че има дребни неща за довършване - неизмазани метални конструкции на сграда, чакълен път.

Обещани от Шишков, както и от вицепремиера и министър на транапорта, началник на т.нар. кризисен щаб за енергетиката - Христо Алексиев, бяха ежедневни проверки на трасето.

Вчера министърът на енергетиката Росен Христов каза, че интерконекторът с Гърция се очаква да бъде пуснат в експлоатация в началото на септември. Той коментира, че противно на всички спекулации и опити да се извлекат политически дивидинети, служебното правителство не само, че не се опитва да спре интерконектора, а е впрегнало всички усилия, за да може газовата връзка с Гърция да бъде пусната в срок. "Преди нас просто ситуацията е била с много ниска форма на контрол, което е позволило тези забавяния и липсата на конкретна информация, каза министърът. По проекта има сериозни забележки от институции, основно свързани с експлоатацията и сигурността на обекта", каза още Христов.

От компанията "Ай Си Джи Би" (ICGB), която развива проекта за газовата връзка между Гърция и България, съобщиха вчера, че са входирали в Министерството на регионалното развитие и благоустройството актуализирано предложение за въвеждане на етапност на изпълнение на оставащите дейности до началото на търговската експлоатация на съоръжението. 

Изявленията на новия енергиен министър от вчера пък предизвикаха втори задочен коментар на предшественика му Александър Николов, който от няколко дни следи изявите на Христов и го оборва чрез профила си във фейсбук, в т.ч. за името на възложителя.