Като една луксозна сграда с мебели, в която няма ток и хубав достъп до нея.

Така новият регионален министър Иван Шишков определи докъде е стигнала работата по интерконектора с Гърция, която чака само издаването на акт 15 и акт 16. Шишков направи инспекция по трасето и бе в компанията на транспортния министър Христо Алексиев, който бе определен и за вицепремиер, и за председател на т.нар. кризисен щаб за енергетиката, като заключението и на двамата може да се обобщи с крилатата фраза "хубаво е, но не е готово". Макар преди ден бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев да коментира, че щом един обект има издаден акт 14, значи му липсват само някои дребни неща и даде пример с "чешмички".

"Днес минахме и огледахме всички локации, които са критични, които са проблемни. Набелязали сме решения. Строителят трябва да подготви график, държавата ще предостави цялата подкрепа. Цялата държава е мобилизирана да помогне на строителя да приключи този обект", заяви Алексиев.

"И да ви кажа и нещо друго - ние днес газ не открихме в интерконектора. Открихме неприключили строителни работи и неприключила СКАДА (контролна система)", допълни той.

Алексиев обаче отказа да отговори на въпроса дали служебното правителство ще започне преговори с "Газпром", т.е. ще се съгласи да плаща в рубли. Изброи, че газовата връзка с Гърция сега била приоритет. После - "стабилизиране" на "Булгаргаз", за което утре щели да бъдат представени мерки. 

"Без значение кой е доставчик, ако "Булгаргаз" няма средства да разплати тези доставки, въпросът за това кой е доставчик става безсмислен".

И обяви дупка от над 1 милиард лева. Никой не се бил погрижил за финансовото обезпечение на доставките. В т.ч. за осигурените танкери с американски втечнен газ, твърди транспортният министър и отговорник за енергетиката.

Шишков пък обеща проверки на интерконектора всеки ден - и на строителството, и на документацията. 

"Хубавото е, че част от строителните дейности, които бяха представени като недовършени, почти вече са довършени".

Какви проблеми обаче видял - неизмазана метална конструкция на сграда при Стара Загора, която обаче в същото време днес била измазана. И сега лаборатория трябвало да удостовери "постигнатите резултати". И ако били постигнати, щяло да се пристъпи към разчистване на сградата, защото приличала в момента на строителна площадка. Чакълен път за достъп до обекта пък щял да се асфалтира в последствие, за да нямало забавяне.

"За строителя изглеждат дребни изисквания, но те са част от строежа и той трябва да ги извърши", обобщи липсите Шишков.

Нито министърът на транспорта, нито този на регионалното развитие обаче не се ангажираха със срок кога ще заработи обектът.