Според британското министерство на отбраната най-малко осем руски самолета са били унищожени или сериозно повредени при нападението срещу летище близо до Новофьодоровка в Крим на 5 август.

Русия твърди, че експлозиите са резултат от инцидент, възникнал поради нарушение на правилата за безопасност.

В сводка на военното разузнаване в Туитър се казва, че първоначалната причина за експлозиите е неизвестна, но големите гъбовидни облаци, видени във видеозаписа на очевидци, почти сигурно са резултат от експлозии на до четири открити склада за боеприпаси.

Според британското министерство на отбраната най-малко пет изтребителя-бомбардировача Су-24 FENCER и три многоцелеви самолета Су-30 FLANKER H са били унищожени или сериозно повредени по време на експлозиите. Летището вероятно ще остане годно за експлоатация.

От ведомството отбелязаха, че загубата на осем бойни самолета е незначителна за общия флот от бойни самолети на Русия, но летището в Саки е важно, защото е използвано като главна база от авиацията на руския Черноморски флот.

„Сега боеспособността на морската авиация е значително намалена. Този инцидент вероятно ще накара руската армия да преосмисли възприятието си за заплахите. Крим очевидно се смяташе за безопасен тил“, се подчертава в доклада.

Cи Ен Ен съобщи, че Русия е загубила най-малко седем военни самолета при взривове на летището в окупирания Крим. Според телевизията това е най-голямата едновременна загуба на самолети за Москва от Втората световна война насам.

Експерти и анализатори на платформата Open Source Intelligen предполагат, че повече от десет руски самолета може да са били унищожени на летището (девет според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна). По данни на Би Би Си руските загуби взривовете до Новофьодоровка са по-големи.

На 9 август няколко взрива разтърсиха военното летище Саки близо до Новофьодоровка в окупирания от Русия Крим. Министерството на отбраната на Русия твърди, че причината за експлозиите е "детонация на няколко авиационни боеприпаса". Марионетните на Кремъл власти в Крим казаха, че един човек е загинал и 14 са ранени в резултат на експлозиите.