Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова съобщи, че води няколко следствени дела за изнасилвания на украинки от руски войници, съобщава Israel Info.

За първото от тях беше съобщено преди около седмица. Според прокуратурата на Украйна руските войници нахлули в къщата близо до градчето Бровари край Киев, убили съпруга и изнасилили съпругата му, като същевременно заплашили децата.

Изнасилвачите са установени и се води досъдебно производство, каза Венедиктова. Вчера тя каза още, че това не е единственият случай и че има сигнали за още няколко, но не даде подробности за тях, изтъквайки, че жертвите се нуждаят от уважение. Все още е трудно да се установи връзка с някои от тях, тъй като те се намират на територии, контролирани от руските войски.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба и областният управител на град Николаев Виталий Ким също говориха за изнасилвания на украинки от руски войници.

Една от жертвите каза пред британския в. "Таймс"  че изнасилвачите я предупредили да „мълчи“, иначе "ще покажат мозъка на сина ѝ на майка му".

„Той ми каза да се съблека. После и двамата ме изнасилиха един след друг. Не им пукаше, че синът ми плаче в котелното. Те държаха пистолет до главата ми и ми се подиграваха: "Как мислиш, че го смуче? Да я убия или да я оставя да живее?"

Изданието съобщава още, че много жени са били убити след изнасилване, някои от които възрастни.

Антон Герашченко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна публикува в канала си в "Телеграм" прихванати разговори на руски военни, в които те два пъти са обсъждали сексуални престъпления.

По думите му веднъж войник казал на приятелката си в Русия, че негов колега е проникнал в къща, убил родителите и е изнасилил дъщеря им. Приятелката изобщо не била изненадана, но нецензурно помолила любовника си да не изнасилва никого, защото в противен случай ще има проблеми с нея.