Парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на парламента решение за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна. Депутатът Даниел Митов изчете декларация по темата от парламентарната трибуна.

Решението е от две точки:

1. Правителството да се включи в общите усилия и да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения.

2. Правителството да започне преговори със съюзниците ни в НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на Република България.

В мотивите се изтъква, че вече 35 дни на територията на Украйна се водят брутални военни действия, в това число се извършват и военни престъпления срещу цивилни.

"Отбранявайки собствената си територия и независимост, Украйна защитава не само себе си, но и свободата и демокрацията на всички нас.  Правото на самозащита е фундамент на международното право. Подпомагането на жертвата по никакъв начин не означава въвличане в конфликта или неговата ескалация", казва още от ГЕРБ.

И изтъкват, че в момента 28 от 30 държави в НАТО, без България и Унгария (почти същото важи и за ЕС) подпомагат с военна и техническа помощ Украйна да защити населението и територията си.

"Нито една от тези страни не е станала част от конфликта и не е въвлечена във военни действия", изтъкват от ГЕРБ.

И дават пример с Турция, която постоянно снабдява с военна помощ Украйна, но това не пречи на Сергей Лавров да участва на форум в Анталия и Турция да е домакин на преговори между двете страни за прекратяване на сраженията.

"За съжаление българското правителство по стара българска традиция се е снишило. Дори търси индулгенция в парламента (нищо че повечето от останали правителства предоставят военна и техническа без решение на техните парламенти).

Но ние отново сме проактивни. Както и с декларацията на НС за санкциите, с което дадохме мандат на правителството, сега предлагаме проект на решение на НС, с което да дадем мандат на правителството да предостави военна и техническа помощ на Украйна", казват от ГЕРБ.

И изтъкват, че не приемат твърдението на премиера, че няма с какво да подпомогнем Украйна. Според ГЕРБ България може да предостави редица отбранителни платформи и въоръжения, които да спомогнат за отбраната на украинците.