Агенцията на ООН за бежанците обяви днес, че вече над четири милиона души са напуснали Украйна след началото на руското нашествие в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според новите данни, публикувани на сайта на Службата на върховния комисар на ООН за бежанците, повече от 2,3 млн. човека са пристигнали в Полша, но някои от тях са са продължили за други държави или са се върнали в Украйна. Хуманитарни служители казват, че през последните дни намалява потокът от бягащи от войната, тъй като много хора очакват да видят как ще се развият събитията. Близо 6,5 млн. души са вътрешно разселените в Украйна. 

Върховният комисар Филипо Гранди заяви, че днес ще пристигне в западния украински град Лвов, за да обсъди как да бъде засилена помощта за "хората, засегнати и прокудени от тази безсмислена война".

От 24 февруари, когато Русия започна войната, над 680 хиляди човека от Украйна са влезли в Румъния, над 387 хиляди - в Молдова и 364 хиляди - в Унгария, сочат официални данни от тези държави.